MILANO

Konte: Nije poštena raspodjela novca

Nije pošteno da ako ostvarite prihod od deset nečega, sebi uzmete sedam, a onima koji omogućavaju profit vratite samo tri

Antonio Konte. Arhiva

G. Š. /Mozzartsport

22.4.2021

Sve se vrti oko novca. S tom razlikom što nisu baš svi spremni to da kažu. Florentino Peres (Perez) jeste, s tim da je predsjednik Real Madrida ujedno i glavni sad već propalog projekta evropske Superlige. Englezi su se posipali pepelom, pisali izvinjenja u koja ni sami ne vjeruju. Trener milanskog Intera Antonio Konte drži do sebe. Možda nije omiljen u fudbalskom svijetu, ali bar ima stav. I svaka mu čast na tome. Nije ponizan, te zahtjeva da velikani poput Intera dobiju više novca nego dosad.


Nikad ne bismo smjeli da zaboravimo tradiciju i strast

- Kao čovjek sporta, nikad ne bismo smjeli da zaboravimo tradiciju i strast. Historija mora da se poštuje. Na kraju krajeva, sport mora biti zasnovan na zaslugama, vještinama i talentu. Treniramo da bismo pobijedili i zaradili novac. Meritokratija mora biti prva i najvažnija, predočio je Konte poslije remija sa Specijom, prije nego što je poentirao.

Jer, svima je jasno da je ideja Superlige zasnovana na velikoj zaradi.

- Imajući u vidu prethodne moje riječi, ispada da je jedino ispravno ono što radi UEFA. Ona organizuje turnire, ubire sav prihod, a klubovima koji u njima učestvuju vraća samo mali dio. Malo dobijaju igrači, koji su usljed velikog broja utakmica u sezoni iscjeđeni poput limuna. Krovna organizacija mora da razmotri kako da poveća nagrade, jer klubovi investiraju u trenere i fudbalere, otud zaslužuju dio prihoda. Nije pošteno da ako ostvarite prihod od deset nečega, sebi uzmete sedam, a onima koji omogućavaju profit vratite samo tri. Ta raspodjela sredstava se mora podrobnije razmotriti - ističe Konte.


Nisam razmišljao o formatu

Superliga je propala poslije samo dva dana postojanja, najkvalitetniji evropski fudbal nastavit će da živi kroz Ligu prvaka, koja će od 2024. ući u novi ciklus, pošto će se igrati po takozvanom „švajcarskom modelu“, sa po dvije grupe i deset utakmica kod kuće i na strani u početnoj fazi takmičenja.

- Nisam razmišljao o formatu. Nije bitno ko sve učestvuje, ali je bitno da unutra budu ekipe koje to zaslužuju. Ponavljam, meritokratija je najvažnija stvar. Isto tako i organizacija koja vodi takmičenje mora da razmisli kako da proširi resurse, zaključio je Konte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.