SUPERLIGA

Bekim Pašalić iz Barcelone za "Avaz": Blef velikana da dobiju više novca i od UEFA-e

Ova kompletna igra može samo poboljšati trenutnu situaciju, jer ubuduće će klubovi, sigurno, dobiti više novca za plasman u Ligu prvaka ili Ligu Evrope

Bekim Pašalić. Arhiva

Piše: G. Šumar

22.4.2021

Bh. fudbalski menadžer Bekim Dino Pašalić, koji tridesetak godina živi u Španiji, u razgovoru za „Dnevni avaz“ izjavio je da je osnivanje Superlige smišljen blef velikih klubova da dobiju više novca od UEFA-e, kako od premija za plasman, tako i TV prava.


Ubistvo za fudbal

- Ovo sve što se dogodilo prethodnih dana je bilo bacanje prašine u oči. Veliki klubovi su uradili sve to da naprave pritisak na UEFA-u kako bi u budućnosti dobili veće prihode. Jer, van pameti je napraviti jedno takvo takmičenje – vidite kako su reagirali navijači u Engleskoj, Italiji... Tako bi se samo obezvrijedila domaća liga. To je igra velikih klubova kako bi izvukli više novca od UEFA-e - rekao nam je Pašalić te dodao:

Ova kompletna igra može samo poboljšati trenutnu situaciju, jer ubuduće će klubovi, sigurno, dobiti više novca za plasman u Ligu prvaka ili Ligu Evrope. Inače, Superliga bi bila ubistvo za fudbal. Sva domaća takmičenja bi izgubila draž. A to bi bilo pogubno i za mlade igrače. Svakom od njih je želja da igra i u nacionalnom prvenstvu i za reprezentaciju. Ne može nikada biti isti derbi Real – Barsa kad igraju u španskoj La Ligi, s njihovim međusobnim utakmicama u toj nekoj Superligi. Gubi se draž.

Osnivač i pokretač svega toga je predsjednik Reala Florentino Peres (Perez)...

- Veliki klubovi su već dugo nezadovoljni podjelom novca, kako od nacionalnih takmičenja, tako i Lige prvaka. Naprimjer, Peres je istakao da neki klubovi od TV prava ostvaruju 100 posto budžeta, jer to je najveći dio kolača koji se dijeli. A njemu ili Realu je to 20 posto.

U svakoj državi je ta raspodjela drugačija.

- Naprimjer, u Engleskoj se prihod od TV prava dijeli na ravne dijelove te svaki tamošnji klub ima „lovu“, dok u Španiji, jedna Hueska ima budžet od 30 miliona eura, a Real i Barcelona po milijardu. Nigdje veze. Treba napraviti tu neku novu preraspodjelu novca. Međutim, kad vidimo da su ovi veliki nezadovoljni s tim što imaju, pitanje je onda kako s njima postići dogovor oko domaće lige.


Veliki gubici

Pašalić ističe da je nedavno bio u Madridu, gdje je razgovarao s direktorima Reala i Atletika.

- Oni su u ovoj korona krizi u gubitku od skoro milijardu eura, od planiranih prihoda. Otkazuju i sponzori. A još gore je, naprimjer, u Francuskoj, gdje prošle godine uopće nisu dobili novac od TV prava, a promijenile su se dvije TV kuće koje su otkupile ta prava... A imaju rigorozne zakone, ako na kraju godine duguješ nekome samo jedan euro, mogu ga vratiti u niži rang takmičenja

Velika kriza

- U fudbalu je inače velika kriza, pandemija i igranje bez gledalaca je sve poremetila. Imam 40 igrača na prodaju, a niko me ne zove. Zovu me non-stop iz klubova i kažu: „Pomozi nam da prodamo ovog ili onog igrača“, a niko ne kupuje. Niko još ne zna ni budžet za narednu godinu. Ako se ova situacija ne riješi do juna, bit će kritično. Klubovi ne znaju ni kako će platiti igrače koji su pod ugovorima, a kamoli nove - rekao je Pašalić.

Igrači ko igrači

Na pitanje jeste li razgovarali s igračima Barse, Reala... – kako oni gledaju na Superligu, Pašalić odgovara:

- Igrači ko igrači, ne pitaju se oni ništa. A, također, njima je najbitnije da dobiju novac koji su dogovorili.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.