STRUČNJACI

Vladimir Petković iz Švicarske za "Avaz": Rušenje Superlige je novi početak za fudbal

Pozitivno iz svega toga je što su, možda, prvi put svi bili zajedno i imali jedinstven stav - za ili protiv nečega, od navijača, do krovnih fudbalskih organizacija, rekao je Petković

Vladimir Petković. Arhiva

Piše: G. Šumar

24.4.2021

Selektor fudbalske reprezentacije Švicarske Vladimir Petković (57) je u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ prokomentirao „slučaj Superliga“, ali i pripreme za Evropsko prvenstvo 2021.


Harakiri potez

- Projekt Superlige nastao je zbog velikih gubitaka klubova - rekao je Petković i dodao:

Inače, to bi bio harakiri potez.

Navodno, organizacija Superlige je bila blef velikih klubova da dobiju više novca od nacionalnih liga i UEFA-e...

- Moglo se to uraditi i na drugi način. Sve je bilo u pogrešno vrijeme u pogrešnom smjeru.

Odluka o osnivanju Superlige je i tempirana pred sjednice Izvršnog odbora i Kongresa UEFA-e, na kojem se raspravljalo o usvajanju propisa za Ligu prvaka i Evropsku (2021. - 2024.)...

- Ali, šta je pozitivno iz svega toga, možda prvi put su svi bili zajedno i imali jedinstven stav – za ili protiv nečega, od navijača, političara i predsjednika država, do državnih i krovnih fudbalskih organizacija. To je pozitivno, a može se i iskoristiti kao jedan novi početak za fudbal.

Neke reforme su, sigurno, potrebne, ne mogu se one graditi na tome koliko će se više dobiti, nego odrediti neki plafon koliko se može potrošiti novca. Ipak, trenutna situacija je takva da što si veći klub, imaš više gubitaka. Pogotovo sada, kompletnu situaciju je pogoršala korona kriza – rekao je Sarajlija.


Pripreme za Euro

Jeste li počeli pripreme za nastup na Evropskom prvenstvu?

- Teoretski, da. Trenutno najviše vremena provodim na sastancima s igračima koje organiziramo preko Zoom platforme. Ima tu još nekih problema, naprimjer, još se ne zna da li ćemo moći prijaviti 23 ili 26 igrača. Također, izgleda da je, definitivno, otpao Bilbao kao jedan od 12 gradova domaćina Eura. Mislim da bi UEFA konačnu odluku trebala donijeti u petak (danas – op.a.), oko svih gradova. No, ta konačna odluka o organizaciji se stalno odlaže. Još davno sam rekao da će za tu konačnu odluku, da se sve definira, čekati početak maja...

A onda će biti teško, jer svaka promjena donosi probleme za reprezentacije koje se ponovo moraju organizirati: hoteli, tereni i sve ostalo. Zbog toga se nadam da će se u petak (danas) sve znati, da makar mjesec prije priprema znamo sve.


Povratak navijača

- Na utakmicama u Švicarskoj je u posljednje vrijeme dozvoljeno da na tribinama bude 100 navijača. No, prema posljednjim najavama, već u avgustu ili septembru taj broj će biti povećan na 10 hiljada navijača - prenosi Petković i dodaje da klubovi, uglavnom, izvlače sretne dobitnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.