EURO 2020

Minhen ostaje domaćin, utakmice iz Dablina preseljene u Sankt Peterburg

Sevilja zamijenila Bilbao

Alijanc arena. AGENCIJE

A. Vatreš

23.4.2021

Izvršni odbor UEFA-e odlučio je u petak da će Minhen ostati među domaćinima utakmica ovogodišnjeg Evropskog prvenstva koje će se održati od 11. juna do 11. juna, da će Sevilja zamijeniti Bilbao, a utakmice koji bi se trebale igrati u Dablinu bit će preseljene u Sankt Peterburg.

- Sarađivali smo s nacionalnim savezima i lokalnim vlastima kako bismo osigurali sigurno i živo okruženje utakmica. Oduševljen sam što mogu pozdraviti navijače na svim utakmicama diljem Evrope - rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, prenosi Hina.

UEFA se također zahvalila Dablinu i Bilbau te lokalnim savezima i vlastima za sav do sada obavljen posao. Oni koji su kupili ulaznice za utakmice u ova dva grada dobit će povrat novca i imat će prednost pri kupnji novih ulaznica.

Četiri utakmice iz Bilbaa premjestit će se u Sevilju, gdje će stadion biti popunjen 30 posto na tri utakmice grupe E (Poljska, Slovačka, Španija, Švedska) i na jednoj osmine finala. Tri utakmice iz Dablina odigrat će se u Sankt Peterburgu, koji je već domaćin za tri utakmice grupe B (Belgija, Danska, Finska, Rusija) i jedne četvrtfinalne. Utakmica osmine finala koja se trebala igrati u Dablinu igrat će se u Londonu na Wembliju.

Minhenu je odobreno da ostane domaćin iako taj grad, poput Bilbaa i Dablina, nije jamčio da će imati gledatelje na utakmicama, što je bio jedan od uvjeta za organiziranje utakmica Evropskog prvenstva. Prema novom zakonu, bavarske vlasti složile su se sa scenarijem da bi na Alijanc areni moglo biti najmanje 14.500 gledatelja.

U Minhenu će utakmice igrati Njemačka i Francuska (15. juna), zatim Njemačka i Portugal (19. juna) te Njemačka i Mađarska (23. juna), a 2. jula tamo je na rasporedu jedna četvrtfinalna utakmica.

Budimpešta, Sankt Peterburg, Baku, Amsterdam, Bukurešt, Glazgov, Kopenhagen, Rim i London već su prije obećavali da će na stadionima imati najmanje 25 posto gledatelja na stadionima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.