PREDSJEDNIK UEFA-E

Čeferin: Čekamo pravnu ekspertizu, svi će se suočiti s posljedicama

Kristalno je jasno da će klubovi morati da odluče da li žele u Superligu ili ostaju evropski klubovi, rekao Čeferin

Aleksandar Čeferin. Agencije

A. M.

23.4.2021

Španski i italijanski klubovi koji i dalje ostaju pri ideji Superlige moraju od iste da odustanu ili da se suoče sa izbacivanjem iz Lige prvaka, ponovio je danas predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin u izjavi za AP.

Real Madrid, Barcelona, Juventus i Milan i dalje ostaju pri ideji igranja Superlige. Milan i Juventus su objavili saopštenja u kojima su naveli da jasno čuju poruku navijača, ali nigdje se ne navodi da odstupaju od takmičenja.

- Kristalno je jasno da će klubovi morati da odluče da li žele u Superligu ili ostaju evropski klubovi. Ako se izjasne za Superligu, neće moći da igraju Ligu prvaka. Ako su spremni za to, mogu da igraju u svom takmičenju - rekao je Čeferin.

UEFA razmatra i mogućnosti kažnjavanja zvaničnika i vlasnika klubova koji su učestvovali u cijeloj priči kreiranja Superlige bez obzira što se većina klubova povukla samo 48 sati kasnije.

- Čekamo pravnu ekspertizu, kada budemo imali sve detalje izaći ćemo u javnost. Svi snose odgovornost za svoje postupke i moraće da se suoče sa posljedicama. Moje mišljenje je da je velika razlika između klubova koji su priznali da su pogriješili i koji su napustili projekat i onih drugih koji znaju da ću im poručiti da je ovaj projekat mrtav, ali oni i dalje vjerovatno vjeruju u njega - pojasnio je Čeferin.

Govorio je i o sastanku izvršnog komiteta.

- Na sastanku izvršnog komiteta dogovorili smo se da se povežemo sa državnim savezima i ligama koje imaju interes u ovoj priči. Sljedeće sedmice ćemo vidjeti šta je sljedeći korak. Bilo bi dobro da vidimo šta mogu pojedinačne lige da urade, šta mogu da urade savezi, a šta UEFA - dodao je Čeferin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.