MINHEN

Bajern doveo šefa struke i platio najveću odštetu za trenera u historiji fudbala

Nagelsman od 1. jula preuzima Bajernovu klupu umjesto Hansija Flika (Flick) koji je na odlasku iz minhenskog kluba.

Julian Nagelsman. Arhiva

G. Š. / Bild

27.4.2021

Njemački list "Bild" javlja da je postignut dogovor između RB Lajpciga i minhenskog Bajerna oko dolaska Juliana Nagelsmana (Nagelsmana) na klupu njemačkog prvaka. On od 1. jula preuzima Bajernovu klupu umjesto Hansija Flika (Flick) koji je na odlasku iz minhenskog kluba.


Odšteta 25 miliona eura

Nakon što je u ponedjeljak Nagelsman predao papire za prijevremeni raskid ugovora s Lajpzigom koji je trajao do juna 2023. godine, klubovi su se dogovorili oko odštete pa je Bajern pristao Lajpcigu platiti 25 miliona eura. Cijena je to maksimalnog iznosa odštete, s obzirom na to da su u nju uračunati i neki bonusi.

Svi finansijski detalji ugovora poput godišnje plaće još uvijek nisu poznati javnosti. Zna se da će Nagelsmanov ugovor na "Allianz Areni" trajali do juna 2026. godine.

Nagelsman je jučer zatražio od Lajpciga da ga pusti, ali je naglasio da neće forsirati odlazak ukoliko ga klub ne bi želio pustiti, no to je očito bilo samo pitanje formalnosti, jer je u eter jučer puštena informacija kako "Bikovi" neće praviti probleme ukoliko Bajern ispuni njihova potraživanja. Premda novac u Lajpcigu nije problem, dobiti 25 miliona eura za trenera u ovom korona-opterećenom trenutku bio bi dobar financijski plus, ako se uzme u obzir da su prije dvije godine morali Hofenhajm platiti pet miliona eura za otkup Nagelsmanovog ugovora. U Lajpcigu se očito događaju promjene, naime, i aktualni sportski direktor Kroše (Krosche) je na odlasku, njega pak želi Ajntarht kojeg napušta Fredi Bobić.

Već se zna tko bi trebao naslijediti Nagelsmana na klupi Lajpciga, riječ je od Amerikancu Džeseu maršu (Jesse Marsch), aktualnom treneru RB Salcburga, prenose "Sportske novosti".


Najveće trenerske odštete

25,0 miliona eura - Julian Nagelsman (iz Lajpciga u Bajern - 2021. godina)

15 miliona eura - Andre Villas Boas (iz Porta u Čelzi - 2011.)

10,5 milioa eura - Brendan Rodgers (iz Seltika u Lester 2019.)

10 miliona eura - Ruben Amorim (iz Sportinga u Bragu 2020.)

8 miliona eura - Žoze Murinjo (Jose Mourinho - iz Intera u Real - 2010.)

7,5 milionna eura - Adi Hiter (Huter - iz Ajntrahta u Borusiju M. - 2021.)

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.