ENGLESKA

Liverpul zbog pandemije u gubitku 46 miliona funti

Nagađalo se da je Liverpul zbog finansijskih poteškoća odlučio ući u Superligu, što sada barem djelomično potvrđuje danas objavljeni finansijski izvještaj

Ukupni negativni učinak krize, do trenutka kad će se navijači moći vratiti na tribine, mogao bi iznositi čak 120 miliona funti ili 137 miliona eura. AGENCIJE

A. Vatreš

27.4.2021

Engleski prvak Liverpul objavio je u utorak da je u 2020. godini ostvario gubitak od 46 miliona funti (gotovo 53 miliona eura) prije oporezivanja.

Liverpul je sudjelovao u stvaranju elitnog takmičenja Superlige, ali se, poput ostalih engleskih klubova, brzo povukao iz novog takmičenja, uglavnom zbog pritiska navijača.

Nagađalo se da je Liverpul zbog finansijskih poteškoća odlučio ući u Superligu, što sada barem djelomično potvrđuje danas objavljeni finansijski izvještaj, prenosi Hina.

Liverpul je u posljednjih 12 mjeseci zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa izgubio 88 miliona funti, nakon što je u prethodnom izvještaju u martu prošle godine objavio gubitak od 42 miliona funti.

Ukupni negativni učinak krize, do trenutka kad će se navijači moći vratiti na tribine, mogao bi iznositi čak 120 miliona funti ili 137 miliona eura, prema procjenama britanskih medija.

- Izvještaj pokazuje koliki je utjecaj imala kriza i koliko su glavni finansijski prihodi pali. Prije krize bili smo u solidnoj finansijskoj situaciji, sada pokušavamo krizu preživjeti opreznim djelovanjem. Možemo biti optimistični u pogledu kraja ove sezone, ali nadam se da će se stvari normalizirati u sljedećoj - rekao je direktor kluba Endi Hjuz (Andy Hughes).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.