PREMIJER LIGA BIH

Fuad Čolpa za "Avaz": Poduzimam i poduzet ću sve da sezona bude regularna

U nedjelju navečer sam obavio razgovor s Pilavom, dogovorili smo se da se opet čujemo večeras, rekao je predsjednik FSKS i član Izvršnog odbora NSBiH

FK Sarajevo je uputilo zvanični poziv za sastanak premijerligašima s ciljem pronalaska rješenja za neregularnosti. FK Velež

Piše: G. Šumar

28.4.2021

Nakon sudijskih lakrdija u prethodnom, 27. kolu, iz Fudbalskog kluba Sarajevo uputili su poziv premijerligaškim klubovima za hitan sastanak, koji će se održati u četvrtak (13 sati) u sarajevskom hotelu “Ibis Styles”.

- Svjesni stanja u kojem se nalazimo, službenih lica i predstavnika Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine te njihove direktne veze s klubovima koji se takmiče u “elitnom” rangu takmičenja, FK Sarajevo obavještava navijače i javnost da neće nijemo posmatrati ovakve situacije. FK Sarajevo je uputilo zvanični poziv za sastanak predstavnicima svih premijerligaša s ciljem pronalaska rješenja neregularnostima s kojima se srećemo u svakom kolu, a koje direktno narušavaju integritet takmičenja - saopćeno je, između ostalog, iz FK Sarajevo.


Sve se dogovorite

Tim povodom kontaktirali smo Fuada Čolpu, predsjednika Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo i člana Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, i pitali ga može li Savez osigurati regularan završetak sezone?

- S obzirom na činjenicu da je u Komitetu za suđenje NSBiH naš predstavnik iz Kantona Sarajevo Elmir Pilav, već sam obavio razgovor s njim - rekao je Čopla i dodao:

Iz razgovora s njim, koliko sam upoznat, striktno se gleda i pazi na režim izbora sudija. Vidio sam primjedbe koje su date iz FK Sarajevo za utakmice s Veležem i Zrinjskim.

Na konstataciju da je ranije bio direktno oštećen i FK Željezničar te je to jedini razlog što smo kontaktirali predsjednika FSKS u bh. fudbalskoj vladi, Čopla dodaje:

- Ranije, odnosno u tom periodu kad su bile primjedbe i negodovanje iz FK Željezničar, nisam bio na ovom mjestu u NSBiH, tako da to ne mogu komentirati. Inače, u nedjelju navečer sam obavio razgovor s Pilavom, dogovorili smo se da se opet čujemo večeras... Jasno sam mu rekao da gleda samo da nekoga glava ne zaboli. Sve se dogovorite, nemoj da se neki klub slučajno ciljano ošteti - otkriva Čolpa te dodaje da je jučer dobio poziv iz FK Sarajevo.


Objektivno suđenje

Predsjednik FSKS ubrzo planira posjetiti FK Sarajevo i FK Željezničar.

- Pogotovo predstojeću utakmicu Sarajevo – Željezničar mora suditi neko od naših najboljih sudija, to sam rekao i Pilavu. Da ne bude nekakve igranke... I prošle sedmice smo o tome pričali sat i po. Cilj mi je samo da sudije objektivno sude. Nadam se da će sve ići u tom pravcu, bez ikakvih predrasuda i navijačkih strasti... U svakom slučaju, sve što je s moje strane poduzimam i poduzet ću sve da se delegiraju sudije koje će suditi objektivno. Ipak, više klubova konkurira i za titulu i za izlazak u Evropu, a znamo koliko novca to donosi – titula donosi milion ili 1,5 miliona KM. To je ključni cilj koji donosi opstanak kluba bar godinu dana - zaključio je Čolpa.

Analiza suđenja iduće sedmice

Komitet za sudije i suđenje NSBiH neće ove sedmice analizirati sudijsku lakrdiju koju je u Mostaru (Zrinjski – Sarajevo 1:1) režirao Frano Jelić.

- Iduće sedmice će biti analiza i 27. kola. Više informacija imat ćemo u ponedjeljak, 3. maja - saznajemo u kući bh. fudbala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.