ITALIJA

Kapelo: Berluskoni je o Superligi razmišljao još 1988. godine

On nije mogao zamisliti da njegov klub bude eliminiran nakon samo jedne utakmice

Fabio Kapelo. Arhiva

G. Š. / Sky Sports

28.4.2021

Legendarni italijanski fudbalski trener Fabio Kapelo (Capello) otkrio je da je bivši vlasnik Milana Silvio Berluskoni (Berlusconi) bio prvi koji je razmišljao o osnivanju evropske Superlige. I to još prije više od trideset godina.

- Berluskoni je o tome razmišljao još 1988. godine. On nije mogao zamisliti da njegov klub bude eliminiran nakon samo jedne utakmice. Tada je govorio da želi stalno gledati najbolje klubove na San Siru i drugačiji fudbal, izjavio je Kapello za italijanski Sky Sport. 

Kapelo je u Milanu proveo veliki dio svoje trenerske karijere... Dok je Berluskoni bio vlasnik, ACMilan je pet puta bio prvak Evrope. Sada je vlasnik drugoligaša Monce, koja je četvrta i ima priliku boriti se za ulazak u Seriju A.

Inače, nedavno osnovani projekt evropske Superlige propao je za manje od 72 sata, nakon što su UEFA i FIFA, te nacionalni savezi zaprijetili oštrim sankcijama. Prvo je Superligu napustilo šest klubova iz engleske Premier lige (Mančester siti, Čelzi, Mančester junajted, Liverpul, Arsenal i Totenhem), a potom i Atletiko Madrid, Inter te Milan, pa su u njemu ostala još samo tri kluba – Real Madrid, Barcelona i Juventus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.