PROTEST PROTIV RASIZMA

UEFA se pridružuje "totalnoj tišini" na društvenim mrežama

Podržali akciju koju su pokrenuli engleskli klubovi

Iz UEFA-e poručili da treba okončati zlostavljanje na društvenim mrežama. AGENCIJE

A. Vatreš

29.4.2021

UEFA je u četvrtak objavila da će se od petka do ponedjeljka na društvenim mrežama pridružiti "totalnoj tišini" koju su pokrenuli engleski nogometni klubovi u znak protesta protiv rasističkih uvreda čije su žrtve nogometaši.

- Ima zlostavljanja i na terenu i na društvenim mrežama. To je neprihvatljivo i treba to okončati uz pomoć javnosti, zakonskih tijela i jakih društvenih mreža - kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

- Dopustiti kulturi mržnje da raste bez kažnjavanja je opasno, ne samo za nogomet nego za cijelo društvo - dodao je Čeferin.

U subotu su engleski klubovi najavili potpunu tišinu na društvenim mrežama Engleskog nogometnog saveza, klubova Premijer Lige i druge engleske lige te ženske Super Lige i to od 14.00 sati u petak do 22.59 sati u ponedjeljak.

Ta akcija, u kojoj će sva tijela engleskog nogometa "zatvoriti svoje račune na Facebooku, Twitteru i Instagramu", predstavlja "odgovor na kontinuirano diskriminatorno zlostavljanje koje na društvenim mrežama podržavaju i sportsti i brojne druge osobe iz javnog života povezane s nogometom", prenosi Hina.

Odluka o pokretanju ove akcije donesena je nakon što su sličnu akciju proveli škotski prvoligaš Rendžers i engleski klubovi Birmingem i Svonsi čiji su nogometaši Jan Danda (Yan Dhanda), Ben Kabango (Cabango) i Džamal Lou (Jamal Lowe) nedavno bili žrtve rasističkog vrijeđanja na internetu.

Od početka godine više je nogometaša Mančester junajteda, poput Entonija Marsijala (Anthony Martial) i Markusa Rašforda (Marcus Rashford), kao i Risa Džejmsa (Reece James) iz Čelsija, bilo vrijeđano na društvenim mrežama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.