MOSTAR

Luis Ibanez za "Avaz": Idem tamo gdje će me cijeniti

Uskoro će napustiti Zrinjski i potražiti novi klub

Luis Ibanez. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

4.5.2021

Argentinac Luis Ibanez (32), igrač Zrinjskog, dobro poznaje prilike na fudbalskom Balkanu, jer je, osim kod nas, dugo igrao za zagrebački Dinamo (2008.-2015.) te Crvenu zvezdu (2015./2016.).

Samo u BiH se, međutim, nije naigrao, iako je u Mostaru od septembra 2019. godine.


Prava prilika

- Iskreno, nisam puno igrao, koliko sam očekivao. Kad sam došao, bio je drukčiji plan, a onda su se dogodile neke povrede, promjene trenera i nisam puno igrao. Premijer liga je dobra, tu negdje iza lige Hrvatske i Srbije – govori Luis Ibanez.

U njoj, ipak, nije sakupio puno iskustva, a smatra da nije ni dobio pravu priliku za to.

- Klub je sigurno imao neki drugi plan. Kad sam došao, rekli su mi jedno, a kasnije je bilo drugačije. Imao sam i povrede, ali, kad ne igraš, sve vuče jedno drugo. Kad je loše, onda se nadovezuje samo loše. Veoma mi je žao zbog toga što nisam igrao, jer sam došao s planom da igram dobro i onda idem dalje. Navijači, možda, misle da nisam u formi ili da nisam isti igrač kao prije. Ali kako ću biti isti igrač kad nisam dobio pravu priliku? Prošle sezone sam taman uhvatio ritam, a onda je završilo prvenstvo – kaže “Lučo”.

Na kraju sezone će napustiti Zrinjski.


Kraj ugovora

- Ugovor mi istječe i idem dalje. Tražit ću klub, neke kontakte već imam i čekam pravu ponudu. Nadam se da ću se vratiti u staru formu. Nažalost, loše ću pamtiti ovaj period jer nije bilo kako sam očekivao. Žao mi je što se tako desilo, ali to mi je novo iskustvo u karijeri. Nadam se da ću naći klub gdje će me cijeniti i gdje ću igrati. Želim ostati blizu porodice, nadam se da ću ovdje negdje blizu naći klub. BiH, Srbija, Mađarska su mi opcije jer želim biti blizu porodice koja će biti u Zagrebu – naglasio je Ibanez.

Argentinac, koji je upisao i dva nastupa za slavnu Boku, vidi Mostar kao lijep grad za život.

- U Mostaru je stvarno super, prelijep mi je život. Najljepši dio mi je taj boravak u Mostaru za čitavu porodicu. Ovdje se lijepo živi. Siguran je grad, sve je blizu i žao mi je što moram otići jer smo se svi navikli na Mostar. Ali tako je u fudbalu, svako malo se mijenja sredina.

U Argentini nije nimalo sigurno, tamo je ludnica što se toga tiče. Veoma je opasno i zato sam odlučio da živim u Hrvatskoj. Međutim, i ovdje, u Mostaru, je stvarno kao u malom Zagrebu – kaže Ibanez, koji će poslije karijere živjeti u Zagrebu.

Loši tereni

- Ima dosta dobrih mladih igrača ovdje, nije velika razlika u kvalitetu između BiH, Hrvatske i Srbije. Najveća razlika su tereni. Hrvatska i Srbija su uložile u terene, samo ovdje nisu. Kako sam čuo, to bi se uskoro trebalo promijeniti.

To će biti pun pogodak za ligu i najbolje što se može uraditi za ovo takmičenje. Bit će puno bolji fudbal, ljepše će se igrati. Ovako na lošem terenu ti trebaju tri sekunde da primiš loptu, tri sekunde da je pomjeriš i tri sekunde da daš pas. Na dobrim terenima se odmah odigrava, sve je puno brže – govori igrač Zrinjskog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.