LIGA PRVAKA

Sead Sušić iz Liježa za "Avaz": Mbape i Nejmar drže ključeve finala

Vidjeli ste da je PSG sve utakmice do polufinala i Sitija dobio na strani

Nejmar i Mbape. Agencije

Piše: G. Šumar

4.5.2021

Napadač Pari Sen Žermena Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) u nedjelju je odradio individualni trening u sportskom centru Parižana, nakon što je prethodnih dana imao problema s listom desne noge te propustio subotnji prvenstveni duel s Lensom. Sudeći prema posljednjim informacijama iz PSG-a, Mbape će biti spreman za današnji (21 sat) revanš-meč polufinala Lige prvaka s Mančester sitijem (prva utakmica 1:2).


Povreda ili odmor

Sead Sušić (lijevo) dok je nosio dres Crvene zvezde. Arhiva

- Kako piše „Parizijen“, Mbape se u nedjelju vratio na teren i odradio lakši trening odvojeno od ekipe te tako potvrdio da oporavak ide u pozitivnom smjeru - rekao je u razgovoru za „Avaz“ Sead Sušić (68), koji već skoro tridesetak godina živi u Liježu.

Mbape je otputovao s ekipom u Mančester, gdje je sinoć odradio posljednji timski trening, nakon kojeg će se znati da li će biti spreman odigrati svih 90 minuta.

- Trener Parižana Maurisio Poketino vjeruje da će Mbape biti spreman za revanš. Ipak, mislim da su ga proteklog vikenda više čuvali za revanš nego što je bio povrijeđen - prenosi neponovljivi fudbalski boem iz Zavidovića, koji je tokom bogate igračke karijere igrao za Krivaju, Crvenu zvezdu, Kolorado (SAD), Toronto, Lijež, Molembek, ali i reprezentaciju bivše Jugoslavije.

Mbape u prvom meču polufinala nije bio od velike pomoći svom timu - nije uputio nijedan udarac ka golu Sitija.

- I u revanšu će sve zavisiti od dvojice-trojice top-igrača Pariza, Mbapea i Nejmara, koji drže ključeve finala. Puno toga zavisi kako će ući u utakmicu, ne od njihovog raspoloženja, nego kako će otvoriti meč. Obojica su loše igrali u Parizu, ništa nisu napravili u odnosu na prethodne utakmice protiv Bajerna, Barese – analizira Sead.

Očekuje neizvjestan duel.

- Vidjeli ste da je PSG sve utakmice do polufinala utakmice i Sitija dobio na strani. Tek počinje drugo poluvrijeme, Siti ima pozitivan rezultat, ali treba to sačuvati. Parižani nemaju šta izgubiti. Ništa nije gotovo, premda je blagi favorit Siti, ali to ne mora ništa značiti – oprezan je Sead.


Real favorit

S druge strane, Realovim problemima s povredama nema kraja. Zinedin Zidan (Zinedine Zidane) u srijedu protiv Čelzija u Londonu (1:1) neće moći računati ni na Rafaela Varana (Raphael Varane). Jedina dvojica konkurentnih stopera, koji su ostali na raspolaganju, su Naćo (Nacho) i Eder Militao, dok je Serhio Ramos (Sergio) počeo trenirati, ali bilo bi veoma rizično poslije pauze gurnuti ga odmah u „vatru“. No, možda, drugog izbora ni ne bude. Problem je i s desnim bekom. Dani Karvahal (Carvajal) i Lukas Vaskez su van stroja, pa će, vjerovatno, Alvaro Odriozola na desni bok...

- Isto važi kao i za duel Siti – PSG... Real je uvijek nepredvidiv. Ako Madriđani prvi daju gol, teško ih onda Čelzi može proći. Ipak, Real ima i više iskustva, više igraju Ligu prvaka, tako da mi je klub iz Madrida blagi favorit, bez obzira na to što imaju mali minus i gostuju. Gdje god igraš, nema publike, nije samo tvoj teren – zaključio je Sead Sušić.


Vječiti derbi

Sead Sušić. Arhiva

- Odavno nisam gledao goru ekipu, kao što je to u 143. vječitom derbiju bio Željezničar. Iznenađen sam negativno... Naravno, Baka Slišković ništa nije mogao napraviti za desetak dana. Ne podcjenjujem nikoga, ne daj Bože, ali to je ekipa „zbrda-zdola“. Nema ni glave ni repa, ništa - rekao je Sead, čiji sin Tino nosi bordo dres.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.