L'EQUIPE

Đani Infantino otkrio nove planove FIFA-e

Vrijeme je da se pregledaju dokumenti finansijskog fer-pleja i pronađu bolje formule za ubuduće. Hajde da ozbiljno diskutujemo o ograničavanju plaća, transfera, komisija menadžerima... - naveo je Infantino

Đani Infantino. Arhiva

G. Š. / L'Equipe

5.5.2021

Od sljedeće sezone imat ćemo novo UEFA takmičenje - Ligu konferencija, od sezone 2024/25 čeka nas novi format Lige prvaka, ali to izgleda nije sve. Predsjednik FIFA Đani Infantino (Gianni), u intervjuu za "L"Equipe" nagovijestio je da bi još promjena uskoro moglo da se dogode u fudbalu. Više je neformalno nabrajao o čemu bi se sve moglo diskutovati u budućnosti, ali jasno je da čovjek na njegovoj poziciji ne priča o takvim stvarima tek onako. Jasno je da je bura oko Superlige bila zbog finansija, pa se prvi čovjek svjetske fudbalske organizacije dotakao te teme.


Manje lige

- Vrijeme je da se pregledaju dokumenti finansijskog fer-pleja i pronađu bolje formule za ubuduće. Hajde da ozbiljno diskutujemo o ograničavanju plaća, transfera, komisija menadžerima... - naveo je Infantino.

Nije se zaustavio na tim prijedlozima. Govorio je i o mogućim promjenama formata takmičenja. Naprimjer, Francuzi razmišljaju da Ligu 1 smanje na 18 klubova,

- Takmičenja sa manjim brojem učesnika i plej-ofom bi bila zanimljivija, smatra predsjednik FIFA-e.

Najzanimljiviji i, sigurno, prijedlozi koji će izazvati najviše pažnje odnose se na igrače.

- Hajde da pričamo o ograničenom broju igrača u jednom klubu, o obavezi da svaki tim ima konkretan broj igrača poniklih u tom klubu. Možda i o maksimalnom broju mečeva koje najbolji igrači mogu da odigraju u jednoj sezoni, predlaže Infantino.

"Rat u fudbalu"

Iako samo razmišlja naglas, vrlo je moguće da su sve ovo Infantinove najave za ono što slijedi. Formiranje Superlige izazvalo je veliku pometnju i, bez obzira na to što je pobuna bogatih brzo ugušena, jasno je čelnicima i UEFA i FIFA da će nešto uskoro morati da se mijenja. Ne želi, ipak, Švicarac italijanskog porijekla da govori o "ratu u fudbalu".

- Kažnjavanjem kluba kažnjavate i igrače, trenere, navijače... koji nemaju nikakve veze s tim. Stoga moramo da razmislimo o posljedicama mogućih sankcija. Želim da izbjegnem razgovor o ratu kada je riječ o fudbalu i kada svijet pati zbog nezapamćene pandemije. Čak i u najdelikatnijim situacijama ja sam prije za razgovor nego za konflikt, zaključio je Infantino.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.