LEGENDE

FK Željezničar čestitao rođendan Ivici Osimu

Ivica Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine, podsjećaju iz FK Željezničar

Ivica Osim. FK Željezničar

Piše: G. Šumar

6.5.2021

Na današnji dan prije 80 godina, rođen je bivši fudbaler, trener, legenda i počasni predsjednik FK Željezničar Ivica Osim.

- Ivica Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine, podsjećaju iz FK Željezničar. 


Od Grbavice do Japana

- Kako je odrastao na Grbavici, aktivno je počeo trenirati fudbal u Željezničaru. Po izlasku iz juniora, počeo je igrati za prvi tim u sezoni 1959/1960. Za Klub je nastupao ukupno 11 godina, za koje vrijeme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova. 1970. godine odlazi u Francusku gdje će igrati za Strazburg, Sedan i Valensijans. Štraus je, kako je još bio poznat zbog plave kose, nastupao i za reprezentaciju bivše Jugoslavije. 

Sakupio je 16 nastupa, pri tome postigavši osam golova. Bio je jedan od glavnih igrača u osvajanju drugog mjesta na Evropskom 1968. godine. Za to vrijeme nekarakteristično visok igrač, ali karakterističnog dugog koraka. Plijenio je nevjerovatnom tehnikom i lakoćom s kojom je prelazio protivničke igrače. Činilo se kao da igrači padaju oko njega, a kada ne bi asistirao saigračima, sam bi postizao golove. Nerijetko su radio i novinski reporteri sa čuđenjem izvještavali kako sve to uspijeva, uprkos usporenim pokretima. Proglašen je i najboljim igračem Jugoslavije za 1967. godinu.

Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega se vrlo uspješno počeo baviti trenerskim poslom.


Jednom Željezničar, uvijek Željezničar

- Sa uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panatinaikosa, Šturma, JEF junajteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana. U julu 2013. godine, Osimu je uručena počasna članska karta FK Željezničar. Ivica Osim je i proglašen počasnim predsjednikom Kluba. FK Željezničar čestita Ivici Osimu 80. rođendan. Jednom Željezničar, uvijek Željezničar, ističu s Grbavice,

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.