SJETILI SE ŠVABE

Ivicu Osima nisu zaboravili ni u Beogradu

Njegov bivši klub Partizan mu čestitao rođendan

Osim: U Partizanu proveo godinu dana. AGENCIJE

A. Vatreš

6.5.2021

Legendarni bh. stručnjak Ivica Osim danas slavi 80. rođendan, a čestitke mu dolaze sa svih strana.

Posebna čestitka dolazi iz njegovog bivšeg kluba Partizana, koji ističu da sa posebnom radošću proslavljaju svaki "Švabin" rođendan, pa tako i ovaj.

Najbolji stručnjak u zemlji

- Bio je 21. maj 1992. godine, Slaviša Jokanović je u 76. minutu glavom postavio konačnih 2:2 u drugoj finalnoj utakmicu finala Kupa Maršala protiv Crvene zvezde i tako je posjednji trofej ovog imena završio u vitrinama u Humskoj. Zasluženo, budući da je u prvom susretu na stadionu "JNA" rezultat bio 1:0 za ekipu trenera Ivice Osima.

Jasno se tom prilikom vidjelo da je angažovanje aktuelnog selektora SFR Jugoslavije bio pravi potez i da najbolji stručnjak u zemlji sa crno-belim timom može da napravi nešto veliko. Osvajanje tog trofeja trebalo je da predstavlja početak projekta stvaranja moćnog Partizana koji je u Evropi trebalo da ima značajnu ulogu, zbog čega je sasvim prirodno bilo da se taj uspjeh proslavi.

Okupili su se svi igrači, članovi stručnog štaba i rukovodioci kluba na internom veselju, a onda je legendarni Švabo uzeo mikrofon i okupljenima saopćio da odlazi iz Beograda.

– Bili smo zatečeni. Niko nije vjerovao šta je čuo. Znali smo da je u zemlji počeo rat, kao i da je njemu porodica ostala u Sarajevu, ali kao mladi sportisti mislili smo da će se sve to riješiti. Kasnije sam čuo da je on tako nešto nagovijestio rukovodstvu kluba nekoliko dana ranije, a mi igrači smo bili u šoku. Još pamtim taj trenutak kad se oprostio od nas. Mnogi su uvjereni i da je čak plakao – prisjeća se tih trenutaka Slađan Šćepović koji je u to vrijeme bio jedan od iskusnijih u timu Partizana, i nastavlja:

– Znam da su ga ubijeđivali da ostane, obećavali su mu da će poslati avion po njegovu porodicu, ali on nije želio da promijeni svoje mišljenje. Ma, kad Osim nešto kaže tu onda nema povratka. Njegova riječ je uvijek imala težinu.

I ne samo da njegove riječi imaju težinu, već i one teške koje izgovori imaju svrhu i djelotvornost.

– Nismo nas dvojica mnogo sarađivali, budući da je on u klubu bio samo godinu dana i to baš u vrijeme kad sam bio na odsluženju vojnog roka, ali smo imali sjajan odnos i od njega sam mnogo naučio. Sjećam se jednom prilikom da je izjavio kako igrači treba da imaju hrabrost kao Gordan Petrić, ali da je imam samo do 30 metara od protivničkog gola, a onda je izgubim. Mnogi su u to vrijeme pričali kakao me je on tada uvrijedio, a zapravo bio je u pravu 100 posto – kaže Petrić.

Umio da prepozna kvalitet

Zlatni Čileanac otkriva i to da je Švabo imao bitnu ulogu u njegovoj trenerskoj karijeri.

– Kad sam odlučio da se bavim ovim poslom posjetio sam 10 vrhunskih evropskih stručnjaka poput Žozea Murinja (Jose Mourinho), Karla Anćelotija (Carlo Ancelotti), Radomira Antića, a u toj grupi je bio i Švabo. Čuli smo se telefonom, dogovorili da se vidimo i otišao sam kod njega u Sarajevo. Njegovi savjeti mnogo su mi pomogli i zaista cijenim sve ono što je uradio za mene. Kao mlad igrač vrlo jasno sam vidio da poslije svakog njegovog treninga postajem bolji igrač – kaže Petrić i ističe jedna detalj iz zajedničkog rada:

– U vrijeme Osimove ere svake srijede smo igrali prijateljske utakmice, uglavnom protiv niželigaša i on je veoma često imao običaj da od nas zahtijeva da dobar dio utakmice igramo s igračem manje i dozvoljena su bila samo dva dodira. Ukoliko ih neko napravi više, bio je dužan da preda loptu protivniku.

Tih i takvih metoda treninga bilo je mnogo i na priprema u Lepenskom Viru, gdje je Partizan devedesetih godina prošlog vijeka redovno boravio.

– Te posljednje godine Osim je na pripreme u Lepenski Vir poveo Alberta Nađa, Savu Miloševića, Dragana Ćirića… Umio je da prepozna kvalitet u njima, koji su oni kasnije kod Ljubiše Tumbakovića uspjeli i da potvrde. Ma, samo da je ostao malo duže siguran sam da bi od Partizana napravio čudo – ističe Šćepović.

Ali, na žalost nije.

Odlučio je Ivica da poslije samo godinu dana rada prekine započeti posao, ali svih ovih 29 godina nakon toga uvijek je isticao da je vrijeme provedeno u Humskoj jedno od najboljih u njegovoj karijeri, i uvijek je sa ponosom naglašavao da je neraskidivi dio Partizana. A i mi, evo, gotovo tri decenije sa posebnom gordošću govorimo o Švabi kao o bitnoj stranici historije našeg kluba. I od tada, pa do današnjih dana, 6. maj je u crno-beloj porodici imao posebnu težinu, jer Švabin rođendan se uvijek obilježavao sa posebnom radošću, baš kao što se obilježava i ovaj današnji, jubilarni 80., poručili su iz Partizana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.