EKSKLUZIV

Vahid Halilhodžić iz Rabata za "Avaz" najavio mostarski derbi: Mostaru i BiH ne trebaju nikakvi novi sukobi

Nadam se da će mostarski derbi odigrati u sportskom duhu. Često kažem, za Velež se ne navija, Velež se voli - ističe popularni Vaha

Vahid Halilhodžić. Arhiva

Piše: Goran Šumar

7.5.2021

Naš proslavljeni fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić u razgovoru za „Dnevni avaz“ najavio je subotnji mostarski gradski derbi, koji bi “Rođenima” prvi put u novijoj historiji, u slučaju pobjede, mogao trasirati put u Evropu.


Plasman u Evropu

- Normalno je da pratim naš fudbal. Vidim da su moji “Rođeni” bili nezadovoljni suđenjem protiv Borca u posljednjem kolu (1:1, op. a.), jer ta pobjeda bi ih odvela čak na sam vrh, ali već u subotu je na programu drugi derbi, gradski. Nadam se da će on biti odigran u sportskom duhu, jer to je draž sporta. Dobro je da postoji samo taj sportski rivalitet i da pobijedi ko je bolji, a ja bih volio da to bude Velež - rekao je Halilhodžić.

Ponovo se osvrnuo na prethodnu utakmicu s banjalučkim Borcem.

- U posljednjim minutama Velež je ostao bez pobjede na koban način. Neko će reći ovako ili onako, međutim, moje mišljenje je da penal nije postojao. To je sramotno, bijedno - istakao je on.

Predstojeći mostarski gradski derbi ima veliku važnost za oba kluba.

- Pobjednik ima velike šanse da se plasira u Evropu, tako da je to utakmica s velikim iščekivanjem s obje strane. Ponavljam, nadam se da će sve proći u duhu fer-pleja - sportski, jer ni našoj domovini ni Mostaru ne trebaju bilo kakvi sukobi - kazao je legendarni Vaha.

Velež je u ovoj sezoni napravio veliki iskorak, od infrastrukture, do sportskog rezultata.

- To je zaista jedan veliki podvig. Rukovodstvo kluba, posebno predsjednik Šemsudin Hasić, ali i stručni štab, igrači, napravili su veliki iskorak. To je, stvarno, jedna herojska borba svih tih ljudi. Kako se ono kaže, od ništa su stvorili nešto, tako da bi plasman u Evropu prije velikog jubileja - stogodišnjice kluba, bio podvig i lijep poklon za sve nas koji volimo taj klub. Često kažem, za Velež se ne navija, Velež se voli. Taj plasman u Evropu bio bi najbolji poklon za armiju navijača - istakao je Vaha.


Stare staze

Vahid Halilhodžić. Arhiva

Halilhodžić u subotu neće moći biti na mostarskom stadionu, jer u Rabatu sprema „operaciju Svjetsko prvenstvo“, ali će srcem i dušom biti uz “Rođene”.

- Velež se vraća na staru stazu slave koju su trasirale brojne generacije koje su proslavile taj klub.

Čelzi i Mančester siti su pokazali više od PSG-a i Reala

Čelzi i Mančester siti, kako kaže, u ovom momentu su pokazali više od PSG-a i Reala.

- U polufinalu je pobijedio kolektivni duh, vedete i igrači koji imaju veliki potencijal su zakazali. Tu posebno mislim na PSG, dok je Real pružio blijedu igru za svoj nivo. U Realu je to kraj jednog ciklusa, vjerovatno će sada podmladiti ekipu, a to što su postigli ove godine je najviše što je bilo moguće. Igrali su protiv jedne tako jake ekipe kao što je Siti. Oni vrše presing na čitavom terenu, s eksplozivnim igračima, a Real danas nije na tom nivou da može napraviti podvig.

A što se tiče PSG-a, neigranje Mbapea u revanšu je bio veliki hendikep, iako bi i s njim teško pobijedili dobro organiziranu ekipu Sitija, gdje svaki igrač dobro radi svoj posao i igraju timski. S druge strane, Pariz u većini utakmica traži uspjeh zahvaljujući individualnim akcijama Nejmara, Mbapea, Di Marije, a to je protiv Sitija teško ostvariti, analizira Halilhodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.