POTEZI

Nije baš Glazgov Rendžers, Željo dogovorio saradnju sa klubom iz Gane

Plavi su sa ekipom iz Gane potpisali trogodišnji ugovor

Saradnja dva kluba. Facebook

Avaz.ba

8.5.2021

Fudbalski klub Željezničar potpisao je ugovor o saradnji sa klubom Medeama SC iz Gane, aktuelnim prvakom ove zemlje koji se trenutno nalazi na drugoj poziciji. Nije to baš Glazgov Rendžers kako je nedavno bilo najavljeno, ali kako se najavljuje ova saradnja će donijeti dosta mogućnosti.

Plavi su sa ekipom iz Gane potpisali trogodišnji ugovor, a Željo će ponudili tehničku pomoć Medeami. Pominju se još razmjena igra i stručnog osoblja. Kao dio dogovora, Akademija SC Medeama će doputovati u BiH i trenirati na Grbavici.

Predsjednik kluba iz Gane Moses Armah poručuje kako su ovo uzbudljiva vremena za Medeamu.

- Ovo je uzbudljivo vrijeme za nas jer želimo proširiti naš internacionalni doseg i otvoriti sebi velike globalne prilike koje su nam ponudili iz bh. giganta - rekao je Armah.

Inače, Željo je nadavno najavio saradnju sa Glazgov Rendžersom, ali se škotski klub povukao iz tih dogovora.

Grbavica: Postignut sporazum. Arhiv

Predsjednik FK Željezničar, Samir Cerić, jako je zadovoljan ovim poslom.

– Uzbuđeni smo i ponosni što najavljujemo početak saradnje sa SC Medeama u godini kada je SC Medeama ozbiljan kandidat za osvajanje Premier lige Gane, a također u godini koja obilježava i 100. godišnjicu našeg kluba. Ulazak u ovu vrstu odnosa u doba velikog rasta afričkog fudbala u cijelom svijetu predstavlja neku vrstu prekretnice za naš klub, ali također nudi sjajnu priliku za izgradnju mosta između Gane i BiH, kao i Afrike i Balkana, što može dramatično povećati šanse za uspjeh oba kluba i oboje nas odlično pozicionirati na međunarodnoj sceni. 

Obje su zemlje veliki izvor talenata i vjerujem da ćemo puno naučiti jedni od drugih tokom ove saradnje i otvoriti jedni drugima mogućnosti koje inače ne bismo mogli sami da učinimo. Međunarodna strategija kluba temeljni je stub naših planova rasta i uspjeha, a ovo partnerstvo otvara FK Željezničar upliv u fudbalske zajednice, izdiže dodatno imidž našeg kluba u Gani i Africi i među afričkom i ganskom dijasporom u regiji Balkana, kao i u Evropi i Londonu, koje su ekonomski i finansijski veoma utjecajni. Ovakvi potezi također dižu globalni rejting Želje i višestruko povećavaju šanse pronalaženja globalnih sponzora koji u nama počinju da prepoznaju globalni brend, a ne lokalni fudbalski klub - poručio je Cerić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.