NAJAVE

Finale Lige prvaka moglo bi se igrati na Vembliju, ali se Turskoj mora platiti 22,5 miliona eura

Klubovi se trebaju odreći dijela novca

Hoće li Čelzi i Siti finale igrati u domovini. Twitter

N. Demirović

9.5.2021

Vlada Velike Britanije radi sve da se sudar Čelzija i Mančester sitija odigra u domovini, UEFA se lomi i traži niz garancija, na tribinama bi moglo da se nađe i 22.500 gledalaca, prenosi "Mozzarstsport".


Birmingem zvanično otpao

Otkako je isplivala prva informacija da se finale Lige prvaka igra na Ostrvu Vlada Velike Britanije radi apsolutno sve da se to zaista i dogodi. UEFA je prvobitno čvrsto stajala iza ideje da finale bude organizirano u Istanbulu, ali se sada pod pritiskom državnih vlasti lomi da ipak napravi presedan i dozvoli selidbu meča za titulu evropskog prvaka na domaće tlo.

Ideja da se finale igra na Vila Parku, što su čelnici Aston Vile predložili ljudima iz UEFA-e i Fudbalske asocijacije definitivno je otpala zbog nedostatka osnovnih uslova za organizaciju ovakvog događaja, pa se kao prva opcija pominje londonski Vembli.

Britanski "The Sun" navodi da je UEFA najbliža odluci da dozvoli Vembliju da bude domaćin finala Lige prvaka, ali uz određene garancije. Razlog zašto se u UEFA-i promijenilo razmišljanje je u odluci Velike Britanije da Tursku stavi na “crvenu listu“ što znači da bi putnici u Istanbul morali proći desetodnevni karantin po povratku u domovinu.


Okolnosti se drastično promijenile

Turska prolazi kroz najtežu kovid krizu od početka pandemije, prošle sedmice bilježila je rekordan broj zaraženih i umrlih, zbog čega su državne vlasti po prvi put “zaključale“ zemlju. I pored toga nije se odstupalo od ideje da Ataturk stadion u Istanbulu bude domaćin finala, s tim što su se okolnosti drastično promijenile u posljednjih nekoliko dana.

Jedan od glavnih zahtjeva UEFA-e je da britanske vlasti garantuju slobodan dolazak svih novinara, medijskih kuća, držalaca prava i VIP gostiju bez sprovođenja epidemioloških pravila o karantinu.

Ako bi se finale zaista prebacilo na Vembli UEFA će navodno da traži od klubova da se odreknu dojela zarade od učešća u Ligi prvaka ove godine kako bi se prikupilo 22.500.0000 eura za nivelaciju troškova koje su turske vlasti već izdvojile za organizaciju događaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.