ITALIJA

Juventus će biti izbačen iz Serije A ako ne odustane od Superlige

Predsjednik Italijanskog nogometnog saveza potvrdio

Ronaldo: Juventus jedan od tri kluba koji je ostao uz projekt. AGENCIJE

A. Vatreš

10.5.2021

Juventus, jedan od zadnja tri kluba koji su branili projekt Superlige, neće moći učestvovati u sljedećem talijanskom prvenstvu ako ostane uključen u ovaj elitni takmičarski projekt, potvrdio je u ponedjeljak predsjednik Italijanskog nogometnog saveza Gabriele Gravina.

- Ako Juventus ne bude igrao po pravilima, bit će van za nas. Prilikom prijave za sljedeće prvenstvo Serije A, bili bi isključeni ako se ne povuku iz Superlige - prenijeli su riječi Gabrielea Gravine neki talijanski mediji, prenosi Hina.

Krajem aprila, reagirajući na pokušaj stvaranja Superlige od strane dvanaest evropskih klubova, uključujući i tri Italijanska, Italijanski nogometni savez je usvojio novo pravilo koje omogućava isključivanje iz prvenstva za momčadi koje bi učestvovale u privatnom takmičenju.

Nakon toga su se Inter i Milan - poput sedam drugih klubova - ogradili od projekta i postigli dogovor s UEFA-om koji predviđa novčane kazne.

S druge strane, Juventus je, poput Real Madrida i Barcelone, ovog vikenda ponovno branio dobrobiti projekta, osuđujući pritom "prijetnje" UEFA-e i izražavajući spremnost čak i za pravnu bitku.

U razgovoru za radio stanicu Rai Uno u ponedjeljak ujutro predsjednik Italijanskog nogometnog saveza također je rekao da je spreman djelovati kao "posrednik" u ovom sukobu jer ovaj "obračun klubova i UEFA-e nije dobar za italijanski nogomet i Juventus".

- Želim pozitivno rješenje ove borbe - naglasio je Gravina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.