MUNDO DEPORTIVO

Veliko spremanje na Nou Kampu: Na izlaznim vratima Barcelone čak 14 igrača

Poslije remija sa Levanteom, dva kola do kraja sezone, Barcelona kaska četiri boda za madridskim Atletiko i prilično je jasno da je šampionska trka za klub sa Kamp Noua završena

Pjanić: Šta će na ljeto biti sa našim asom?. Arhiva

G. Š. / Mundo Deportivo

14.5.2021

Barcelona našeg Miralema Pjanića osvojila je jedan trofej u Kupu kralja u minule dvije sezone, što je premalo za klub takvog renomea i ambicija. Pritom je u katalonski velikan u velikim finansijskim problemima i jasno je da će novopostavljena uprava na ljeto imati pune ruke posla. Očekuju se brojne promjene, a "Mundo Deportivo" objavio je informaciju da bi čak 14 igrača moglo da napusti klub, dok bi kao pojačanja pretežno trebalo da stižu samo slobodni igrači.


Bufon na listi želja

Poslije remija sa Levanteom, dva kola do kraja sezone, Barcelona kaska četiri boda za madridskim Atletiko i prilično je jasno da je šampionska trka za klub sa Kamp Noua završena. Jorgandžije bi već u narednom kolu protiv Osasune, koja nema takmičarski motiv, mogli da otpišu Katalonce i naprave ključan korak ka osvajanju titule. 

Jasno je da su promjene neminovnost, uprava je odavno zasukla rukave, a tokom ljetnjeg prijelaznog roka će pokušati da zaradi novac i smanji troškove. Istovremeno će imati zadatak da napravi tim sposoban da osvaja trofeje.

Među igračima koji se nalaze na izlaznim vratima kluba, prema pomenutom mediju, nalaze se i golman Neto, defanzivci Samuel Umtiti i Žunior Firpo, zatim vezisti Miralem Pjanić, Matues Fernandes i Filipe Kutinjo, kao i napadač Martin Brajtvajt.

Za bivšeg čuvara mreže Fjorentine, Juventusa i Valensije zainteresovan je Arsenal, ugovorom je vezan za klub do ljeta 2023. godine i mogao bi da donese određeni novac Kataloncima. Brazilac na tržištu vredi 10.000.000 eura (Transfermarkt.com), a šuška se da Barsa razmišlja o angažovanju Đanluiđija Bufona (Gianluigi Buffon), koji je objelodanio da napušta Juventus, ali da će u narednom periodu razmisliti da li će okačiti rukavice o klin. Ponuda sa Kamp Noua bi definitivno mogla da ga uvjeri da odloži penziju makar na još jednu sezonu.

Umtiti je poput Neta, ugovorom vezan za klub do leta 2023. godine, vredi oko 10.000.000 eura, ali iako je već neko vrijeme poznato da bi Barcelona da ga se riješi, no na njenu adresu nije stigla nijedna zvanična ponuda.. Tokom minulog prijelaznog roka ga je u svojim redovima želio Lion, priznao je i sam fudbaler da postoji interesovanje njegovog bivšeg kluba, ali do transfera nije došlo. Videt ćemo hoće li Francuzi ponovo pokušati da ga vrati tokom ljeta.

Žunior Firpo je stigao prije nešto manje od dvije godine, plaćen je Real Betisu 18.000.000 eura, a plan je bio da nekoliko sezona bude alternativa za Đordija Albu i da potom preuzme njegovo mjesto u startnoj postavi uz lijevu aut liniju. Nisu ipak u klubu zadovoljni, nudili su ga Interu kao dio transfera za Lautara Martineza, sada će pokušati da ga prodaju ili eventualno uključe u neku drugu trampu. Ugovor mu ističe tek na ljeto 2024. godine, a na tržištu poput Neta i Umtitija vredi 10.000.000 eura.

Pjanić, Brajtvajt i Kutinjo

Reprezentativac Bosne i Hercegovine je minulog ljeta stigao na Kamp Nou (ugovor do 30. juna 2024. godine) u zamjenu za sedam godina mlađeg Artura Mela, a u prvoj sezoni je upisao tek 28 nastupa (proveo 1.265 minuta na terenu). Za njegove usluge postoji interesovanje Al Nasra, a sudeći po objavama veznog fudbalera na društvenim mrežama, utisak je da je vrlo blizu prelaska u klub iz Saudijske Arabije. Talentovani Mateus Fernandes nije dobio pravu priliku da se dokaže od kako je stigao minulog ljeta. Plaćen je svojevremeno Palmeirasu 7.000.000 eura, proveo je prethodnu sezonu na pozajmici u Valjadolidu. Vidjet ćemo da li na Kamp Nou još uvijek vjeruju u njegov potencijal, ukoliko je to slučaj, treba očekivati još jedan odlazak na pozajmicu. Za Barsu je ugovorom vezan do ljeta 2025. godine.

Kada je u pitanju Martin Brajtvajt, on je ove sezone imao solidnu ulogu u ekipi, ali nije opravdao povjerenje trenera, pa je na 40 upisanih nastupa postigao sedam golova, uz četiri asistencije, što je zaista premalo za napadača Barcelone. Danac je stigao u februaru prošle godine da gasi požar (ugovor do ljeta 2024. godine), ostavio je solidan utisak, što će mu biti dovoljno da pronađe dobar angažman u nastavku karijere. Pisalo se minulog ljeta, pa i tokom zime, da za njegove usluge postoji interesovanje iz Premijer lige, konkretno od strane Evertona i Vest Hema. Plaćen je Leganesu 18.000.000 eura i teško da će Katalonci uspeti da povrate uloženi novac.

Kao jedan od najgorih poteza prethodne uprave izdvaja se i angažovanje Filipea Kutinja. Brazilac je plaćen 135.000.000 eura, poslije godinu i po dana u klubu završio je na pozajmici u Bajernu. Kuman je bio riješen da mu ukaže šansu ove sezone, ali su se isprečile povrede. Tako je zabolježio svega 14 nastupa i postigao tri pogotka (dve asistencije). Saradnja mu ističe ljeta 2023. godine, Barsa bi mogla solidno da zaradi njegovim odlaskom, ali definitivno neće moći da povrati ni veći dio uloženog novca. Ipak, odlazak Brazilca bi značajno rasteretio budžet kluba, a već neko vrijeme se piše da je bivši igrač Intera i Liverpula na radaru nekoliko klubova iz Premijer lige.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.