PREMIJER LIGA BiH

Dušan Marković, predsjednik Komiteta za takmičenje NSBiH: Savez spreman za povratak navijača

U Zenici je teško napraviti bilo kakvu distancu za zvanice i navijače oba tima

G. Šumar

Hoće li se publika vratiti na bh. stadione?

Foto: Arhiva


Pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez jučer je najavio popuštanje epidemioloških mjera, ali i povratak navijača na tribine sportskih borilišta.

- Vrijeme je da pustimo gledaoce na tribine - rekao je Čerkez i dodao:

Spremni smo da razgovaramo s Nogometnim savezom BiH. Sve su to razmišljanja za koja Krizni štab treba donijeti zajedničko rješenje.

Krizni štab

Tim povodom razgovarali smo s Dušanom Markovićem, predsjednikom Komiteta za takmičenje NSBiH.

- Ako Krizni štab kaže da, ja sam za, a mislim da su za povratak navijača i ostali članovi Komiteta - rekao je Marković za „Dnevni avaz“.

Je li već bilo nekih razgovora oko povratka navijača na tribine?

- Vjerujte da ne znam. Mi smo prije mjesec i po ili dva poslali dopis o tom pitanju i dobili smo obećanje da će nešto uraditi. Međutim, nisu, jer se pogoršala epidemiološka situacija. Ne znam da li je u posljednje vrijeme neko iz Saveza kontaktirao Krizni štab, kako bi proceuntualno – koliko oni kažu, dozvolili povratak publike na tribine. Mi iz Komiteta nismo poslije tog posljednjeg dopisa.

Epidemiološka situacija se smirila, tako da je vrijeme za otvaranje tribina bh. stadiona.

Finale Kupa

- Jeste, saglasan sam. Mi u utorak (danas – op.a.) u 10 sati imamo sastanak Komiteta, pa ću vidjeti i s direktorom Elmirom Pilavom da još jednom pošaljemo dopis Kriznom štabu.

Ipak, možda je nezgodno to što se finale Kupa BiH Sarajevo – Borac igra u Trening centru NSBiH, koji ima samo jednu tribinu od 1.500 sjedećih mjesta.

- Da, tu je teško napraviti bilo kakvu distancu za zvanice i navijače oba tima. Nema šanse. A bilo bi dobro da i na toj utakmici bude gledalaca.

Postoji li mogućnost da se finale Kupa BiH odigra na nekom drugom, većem stadionu?

- Niko nam nije poslao zahtjev za to, niko ništa nije tražio. Komitet, uglavnom, reagira na zahtjev klubova. A do sada ga nije bilo

Promijenjene okolnosti

- Zbog toga što je planirano da neće biti navijača na finalnoj utakmici Kupa BiH, određeno je da se ona odigra u Trening centru NSBiH. A sad se malo situacija promijenila te se otvara prostor da bi se ta finalna utakmica mogla odigrati i na nekom drugom stadionu. Ne znam, vidjet ćemo... Komitet zasjeda u utorak (danas) - rekao je Marković.

NA VRH

Podijeli članak na