ITALIJA

Nove promjene u vlasničkoj strukturi Intera

Oaktree Capital kupuje 30 posto dionica talijanskog nogometnog prvaka

Oaktree Capital je spreman pomoći većinskom vlasniku kluba, kineskoj Suning grupi. AGENCIJE

A. Vatreš

20.5.2021

Američki investicijski fond Oaktree Capital kupit će 30 posto dionica italijanskog nogometnog prvaka Intera koje su dosad bile u vlasništvu LionRock Capitala iz Hong Konga, te će za njih platiti 275 miliona eura.

Također, Oaktree Capital je spreman pomoći većinskom vlasniku kluba, kineskoj Suning grupi, kreditom kojim bi se premostile velike finansijske teškoće, te preuzeti veću ulogu u upravljanju Interom, objavili su talijanski mediji, prenosi Hina.

Inter je prošle sezone imao 100 miliiona eura gubitka, a na plaće igrača godišnje potroši oko 132 miliona eura. Nedavno je predsjednik kluba Stiven Zeng (Steven Zhang) zamolio igrače da se odreknu dvomjesečne plaće, čime bi Inter uštedio 25 miliona eura prije oporezivanja, ali igrači su to odbili.

Većinski vlasnik kluba Suning grupa, kineska trgovačke kompanije sa sjedištem u Nankingu, ima svojih finansijskih problema zbog pandemije koronovirusa i već se riješila kineskog prvaka Džiangsua prije nekoliko mjeseci proglasivši bankrot kluba. Namjeravali su prodati svoj udio u Interu (68.55 posto) i tražili su 900 miliona eura. O tome su pregovarali sa britanskim investicijskim fondom "BC Partners", ali se nisu mogli dogovoriti oko cijene.

Oaktree Capital ima dovoljno iskustva sa investicijama u sport. S medijskim producentom Pjer-Antoanom Kaptonom (Pierre-Antoine Capton) stopostostni su vlasnici francuskog drugoligaša Kaena, a također suvlasnici su velškog Svonsija, koji igra u engleskoj drugoj ligi, te NBA ekipe Memfis Grizlisa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.