HNL

Cijela sezona staje u posljednje kolo: Šta treba bh. reprezentativcima

36. kolo hrvatskog prvenstva

Lončar i Menalo: Rijeka dočekuje Goricu. Arhiv

E. Ćosić

22.5.2021

Luda završnica sezone očekuje se i u najelitnijem razredu hrvatskog fudbala. Danas se od 17:00 sati igra posljednje, 36. kolo, a neizvjesno je ko će uz Osijek u Konferencijsku ligu, te ko ispada u niži rang.

Mnogo bh. fudbalera, što aktuelnih reprezentativaca, što potencijalnih, igra u HNL-u. Tako će se za Konferencijsku ligu boriti Gorica novopečenog reprezentativca Aleksandra Jovičića, Rijeka sada već standardnih Stjepana Lončara i Luke Menala, te Hajduk čiji dres nose Darko Todorović i Nihad Mujakić. Pred posljednju utakmicu sezone 3. mjesto drži Gorica koja ima 59 bodova, a za vratom im diše današnji protivnik Rijeka koja ima bod manje. Hajduk je trenutno 5. sa 57 bodova.


Šta im treba za Evropu

Obzirom da je Dinamo osvojio i Kup, tako i 4. mjesto vodi u Konferencijsku ligu. Gorici je dovoljan bod na Rujevici protiv Rijeke. U slučaju da Jovičić i društvo remiziraju, a Hajduk pobijedi, Gorica će ostati mjesto iznad zbog boljeg međusobnog omjera. Postoji opcija da Gorica izbori evropske kvalifikacije i u slučaju da izgubi, ali u tom slučaju Hajduk ne bi smio pobijediti Lokomotivu.

Rijeka bi Evropu osigurala pobjedom protiv Gorice, a u slučaju da Lončar, Menalo i ekipa ne pobijede odgovarao bi im remi Hajduka i Lokomotive. Ukoliko bi Rijeka izgubila, a Hajduk osvojio bod, tada bi tim sa Poljuda izborio Evropu zbog boljeg međusobnog omjera.

Hajduk bi bio siguran putnik u evropske kvalifikacije ukoliko bi savladao Lokomotivu. Postoji mogućnost da timu sa Poljuda bude dovoljan i jedan bod, ali u tom slučaju bi Gorica morala pobijediti Rijeku i "Bili" bi zbog boljeg međusobnog omjera od Rijeke završila na 4. poziciji.

Borba za opstanak

Tri ekipe se bore i za opstanak - Lokomotiva, Istra i Varaždin. Lokomotiva, čiji dres nosi reprezentativac Branimir Cipetić, a tu su još Kemal Osmanković, Stipe Marković, Mateo Marić i Irfan Hadžić. Lokosi bi ostanak u društvu najboljih izborili sa barem jednim bodom sa Poljuda, a u slučaju poraza protiv Hajduka u ligi bi ostali ukoliko bi Varaždin izgubio kod Osijeka zbog boljeg međusobnog omjera. U slučaju da Lokomotiva okonča sezonu sa istim brojem bodova kao Istra, napustit će elitu zbog lošijeg međusobnog skora sa Istrom.

Istra igra protiv rasterećenog Osijeka, pobjeda im donosi opstanak. Odgovara i bod, ali u tom slučaju Lokomotiva bi morala izgubiti ili Varaždin ne bi smio doći do punog plijena. Varaždin Kerima Memije i Demira Pece ima jasnu računicu. Moraju trijumfovati protiv rasterećenog Slavena i nadati se da neće pobijediti Lokomotiva i Istra. Mogu i remizirati, ali bi tada Istra morala izgubiti i Varaždinci bi opstali zbog boljeg međusobnog skora.

Sve utakmice 34. kola HNL-a:

Rijeka - Gorica

Hajduk - Lokomotiva

Osijek - Istra

Slaven - Varaždin

Dinamo - Šibenik

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.