OSVOJILI 11. NASLOV

Real nije uspio odbraniti titulu, Atletiko novi prvak Španije

Nakon sedam godina ponovo na tronu

Slavlje fudbalera Atletiko Madrida. AFP

Piše: A. M.

22.5.2021

Fudbaleri Atletiko Madrida preokretom su stigli do pobjede rezultatom 1:2 na gostovanju Valjadolidu u posljednjem kolu La Lige, koja im je donijela 11. titulu prvaka Španije.

Real je u posljednjem, 38. kolu, također nakon preokreta savladao Viljareal sa 2:1 na svom terenu i tako se, uprkos pobjedi, oprostio od odbrane naslova.

Valjadolid je protiv Atletika poveo u 18. minuti golom Oksara Plana (Oscar), a "Jorgandžije" su poravnale u 57. preko Anhela Koree (Angel Correa). Potpuni preokret dogodio se 10 minuta kasnije kada je mrežu domaćina zatresao Luis Suarez.

Viljareal je do vodstva u Madridu došao zahvaljujući golu Žeremija Pina (Yeremi) iz 20. minute. Karim Benzema je tri minute prije kraja izjednačio, a Luka Modrić u nadoknadi donio pobjedu svom timu.

Atletiko je u 38. kolo ušao s dva boda više od gradskog rivala, koju je  sada i zadržao.

Posljednji put Atletiko je osvojio titulu u sezoni 2013./14., a u posljednjih šest godina na tronu su se smjenjivali Barcelona i Real.

Barcelona je slavila u gostima kod Eibara 0:1 golom Antoana Grizmana (Antoine Griezmann) devet minuta prije kraja. Miralem Pjanić je igrao od 75. minute, kada je zamijenio Frenkija de Jonga (Frenkie). Obzirom na najave o transfer listi, možda je ovo i zadnji meč Pjanića u dresu katalonskog kluba.

Iz lige su ispali Eibar, Valjadolid i Hueska.

Evropsku ligu naredne sezone igrat će Real Sosijedad i Betis, dok će u Konferenijsku ligu Viljareal.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.