NA DANAŠNJI DAN

Prošlo je 16 godina od nezaboravnog istanbulskog finala

Liverpul nadoknadio tri gola zaostatka i na kraju postao prvak Evrope

Jedna od najboljih utakmica u historiji fudbala. Twitter

E. Ćosić

25.5.2021

Na današnji dan 2005. godine odigrala se jedna od najboljih utakmica u historiji nogometa. Tada su u Istanbulu u okviru finala Lige snage odmjerili Liverpul i Milan, a na kraju je, uprkos zaostatku od čak tri gola, slavio tim sa Enfilda.

Anćelotijev (Ancelotti) Milan je odlično otvorio utakmicu, već u 1. minuti pogodio je Paolo Maldini. Kako su počeli prvo poluvrijeme, tako su ga fudbaleri Milana i završili. U 39. minuti Krespo (Crespo) je udvostručio prednost "Rosonera", da bi minut do odlaska na odmor postigao gol za velikih 3:0. I kada su navijači Milana pomislili da je gotovo, da je njihov tim došao do 7. naslova prvaka Evrope, san se pretvorio u noćnu moru.

Neobjašnjivo je šta se te istanbulske noći dogodilo sa Milanom koji je u samo šest minuta prosuo stečenu prednost. Prvo je u 54. minuti pogodio Džerard (Gerrard), a samo dvije minute Šmicer (Smicer) pogađa za 2:3. U 60. minuti lopta je bila "na kreču". Alonso nije bio precizan sa penala, ali mu se lopta sretno odbila i španski fudbaler nije propustio iskoristiti drugu šansu. I Liverpul se vratio u igru. 

Na kraju su se izvodili jedanaesterci, a sretniji i spretniji bili su "Redsi" koji su slavili u raspucavanju sa 3:2. Sigurni su bili Haman (Hamann), Sise (Cisse) i Šmicer, dok Rise (Riise) nije bio precizan. Za Milan su u 3., odnosno 4. seriji pogađali Tomason (Tomasson) i Kaka, a promašivali su Seržinjo (Serginho), Pirlo i Ševčenko (Shevchenko).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.