FINALE EVROPA LIGE

Španski klubovi dominiraju nad engleskim

Deseto englesko - špansko finale u posljednjih 15 godina

Viljareal: Perfektni penali za trofej. TWITTER

E. Ćosić

27.5.2021

Viljareal je sinoć u Gdanjsku nakon penala pobijedio Manchester junajted i došao do prvog evropskog trofeja u historiji kluba. Borba za pobjedničko postolje trajala je više od dva sata i nakon velikog broja izvedenih jedanaesteraca, De Hea (De Gea) je promašio i "Žuta podmornica" je stigla do naslova.

Iako je Viljareal klub iz gradića od svega 50 hiljada stanovnika, iako Mančester junajted ima mnogo veći budžet i mnogo vrijednije igrače, ovo nije bila borba Davida protiv Golijata, kako je okarakterisan finalni duel u nekoliko svjetskih medija. Ovo je bilo pitanje tradicije, navike jer španski klubovi dominiraju nad engleskim kada je riječ o evropskim finalima.

U posljednjih 15 godina odigrano je deset špansko - engleskih finala, a u svih deset duela pobjedu su odnijeli klubovi iz La Lige. Posljednji put kada su Englezi slavili bilo je prije čak 20 godine. Liverpul je u okviru tadašnjeg Kupa UEFA pobijedio Deportivo Alaveš. 

Zanimljiva je i brojka koja govori da su španski klubovi u posljednjih 30 godina osvojili čak 23 evropska trofeja, dok su u istom periodu Englezi osvojili samo šest titula. Viljareal je šesti klub koji u Španiju donosi evropski trofej, dok su Engleze do sada obradovala samo tri kluba.


Posljednjih deset evropskih finala između španskih i engleskih klubova. SCREENSHOT

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.