REAL MADRID

Šta je sve Zidan donio u trofejne vitrine kluba

Francuz raskinuo ugovor

Zidane: Trofeji su njegovo nasljedstvo. MARCA

E. Ćosić

27.5.2021

Ono o čemu se špekulisalo, danas je ozvaničeno. Zinedin Zidan (Zinedine Zidane) više nije trener Real Madrida, nakon što je francuski stručnjak raskinuo ugovor sa kraljevskim klubom.

Zidane je podebljao svoj status legende u Madridu. Nakon sjajne igračke karijere, Zizu se okušao i kao trener. Nakon završene edukacije bio je saradnik Žozea Murinja (Jose Mourinho), potom i prvi pomoćnik Karla Anćelotija (Carlo Ancelotti) u Realu, a onda se odlučio da samostalno vodi Kastilju, Realov "B" tim. 


Došao kao vatrogasac i ispisao historiju

Kada su u sezoni 2015/16 kola krenula nizbrdo i nakon što je Benitezu uručen otkaz, kao vatrogasac na klupu je stigao Zidan i iskontrolisao vatru, usmjerivši je da bljuje na svakog protivnika kraljevskog kluba. Nakon njegovog dolaska Real je izgledao kao dobro uštimani orkestar, a Ronaldo i društvo su bili strah i trepet.

I onda kreće nevjerovatna avantura. Real sezonu 2015/16 "spašava" trofejem Lige prvaka, a u narednoj Zidanova mašinerija ponovo osvaja Ligu prvaka čime lansira svog terena u historiju - prvi trener još od Ariga Sačija (Sacchi) koji je uvezao dvije titule evropskog prvaka. Te sezone je Real bio trijumfalan i u prvenstvu, pa je evropskoj tituli dodao i onu španskog prvaka. 

Nakon što je u sezoni 2016/17 svoje ime zlatnim slovima ispisao u historiju, Zidan ga je u narednoj dodatno podebljao. Real Madrid je ponovo osvojio Ligu prvaka i tako postao prvi klub ikada koji je uvezao tri naslova evropskog prvaka, a Zidan se pridružio Anćelotiju - samo su njih dvojica u tri navrata osvajali Ligu prvaka, Bob Pesli (Paisley) je to uspio dok se takmičenje zvalo Evropski kup. Francuski stručnjak je najuspješniji trener u historiji Lige prvaka, obzirom da nije gubio finale, a do prošle sezone i duela sa Mančester sitijem bio je neporažen u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.