RASIZAM

Rašford: Nakon finala sam dobio 70 uvreda

Fudbaler Junajteda na meti

Rashford: Žrtva napada na društvenim mrežama. TWITTER

E. Ć / Anadolija

27.5.2021

Napadač Mančester junajteda Markus Rašford (Marcus Rashford) rekao je da se suočio s najmanje 70 rasnih uvreda na društvenim mrežama nakon poraza svog tima od Viljareala u finalu Evropa lige, prenosi Anadolu Agency (AA).

Najmanje 70 rasnih uvreda je do sada izbrojeno na mojim profilima na društvenim mrežama. Za one koji rade na tome da se osjećam gore nego što se već osjećam, sretno u pokušaju - napisao je Rashford na Twitteru nakon završetka utakmice.

Britanska policija je u januaru ove godine pokrenula istragu o zlostavljanju na društvenim mrežama usmjerenom na brojne igrače Uniteda. Rašford i dva suigrača tvrdili su da su bili na meti.

- Da, crnac sam i svakog dana živim ponosan što jesam. Ničiji komentari neće učiniti da se osjećam drugačije. Tako mi je žao ako ste tražili neku snažnu reakciju, jednostavno je ovdje nećete dobiti - napisao je tada Rashford na Twitteru.

Engleski fudbalski klubovi i igrači bojkotovali su društvene mreže četiri dana u aprilu i maju u znak protesta protiv rasističkog zlostavljanja, te pozivaju kompanije koje vode platforme da poduzmu konkretne akcije. Fudbaleri Viljareala sinoć su u finalu Evropa lige igranom na stadionu Mijeski u Gdanjsku savladali Mančester junajted poslije boljeg izvođenja penala rezultatom 12:11. Nakon 90 minuta, a potom i produžetaka rezultat je glasio 1:1.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.