SANKCIJE

Poznato zbog čega je Nike otkazao saradnju Nejmaru

Brazilac od 2020. godine nosi Pumu

Nejmar: Prethodno 16 godina sarađivao sa Nikeom. TWITTER

E. Ćosić

28.5.2021

U septembru prošle godine saradnju su prekinuli Nejmar (Neymar) i Nike na iznenađenje mnogih, obzirom da je Brazilac poslije Kristijana Ronalda (Cristiano Ronaldo) bio najveća fudbalska zvijezda s kojom su u Nikeu imali ugovor.

Raskinuti ugovor je inače trajao do 2022. godine, prema kojem je brazilski fudbaler trebao inkasirati 90 miliona eura. Nejmar danas zastupa Pumu, a i Nikea su konačno odlučili otkriti zbog čega je došlo do raskidanja ugovora sa članom PSG-a. Naime, jedna uposlenica optužila je Nejmara da ju je seksualno napastovao tijekom jednog sponzorskog događaja u Njujorku 2016. godine. Brazilac je ženu navodno prisiljavao na oralni seks te joj je zatvorio vrata sobe. Kada je uspjela pobjeći, Nejmar je krenuo za njom kroz hodnik.

Nikeova uposlenica je incident prijavila 2018. godine, a kompanija je godinu dana kasnije pokrenula internu istragu. Nejmar je u njoj odbio sudjelovati i to je bio razlog zbog kojeg mu je Nike odmah raskinuo ugovor. Prethodno je Nejmar bio Nikeovo zaštitno lice punih 16 godina. Ovo nije prvi slučaj u kojem se brazilski fudbaler dovodio u vezu sa seksualnim napastvovanjem, obzirom da je 2019. godine bio optužen za silovanje. Brazilca je jedna manekenka optužila za silovanje u hotelskoj sobi u Parizu, ali je Nejmar oslobođen svih optužbi. On je tvrdio da je djevojci platio put u Pariz te da je pristala na seksualni odnos, a brazilski sud je presudio u njegovu korist te je osudio djevojku zbog lažnog iskaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.