EKSKLUZIV

Stefan Savić, zvijezda Atletiko Madrida, za „Avaz“: Čast mi je bila igrati s Džekom

Bosna ima dobru ekipu i, sigurno, kada ste kompletni, možete napraviti dobar rezultat

Savić: Titula ispred Reala i Barcelone. Twitter

Piše: Goran Šumar

28.5.2021

Kapiten fudbalske reprezentacije Crne Gore i zvijezda Atletiko Madrida Stefan Savić (30) u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ osvrnuo se na minulu, šampionsku sezonu, ali i predstojeći prijateljski duel komšijskih državnih timova na Grbavici (srijeda – 18 sati).


Dolazim u Sarajevo

Dolazite li iduće sedmice u Sarajevo, s obzirom na to da ste na spisku selektora Miodraga Radulovića za duel s BiH?

- Dolazim, najvjerovatnije. Vidjet ćemo još, ali najvjerovatnije ću doći.

Velika je šteta što ljubitelji fudbala u BiH i Crnoj Gori, ali i šire, u srijedu neće gledati duele dva tako velika asa kao što ste Vi i Edin Džeko.

- Da, šteta što Edin neće igrati... Ali, bit će, možda, još prilika da u narednom periodu odigramo jedan protiv drugog. Jedan protiv drugog igrali smo u duelu Rome i Atletika u Ligi šampiona...

Inače, je li ostalo Vaše prijateljstvo s Edinom koje je počelo prije desetak godina u Mančesteru?

- Edin i ja često razgovaramo, komentiramo pojedine utakmice. Drago mi je što sam imao čast i priliku da igram s takvim igračem, a posebno što imam prijatelja za cijeli život. Edin je sjajan, vrhunski igrač i još veći prijatelj.

Jeste li imali priliku gledati reprezentaciju BiH? Kako Vam izgledaju „Zmajevi“?

- Imate sigurno bar 15 kvalitetnih igrača. No, sada sam vidio da će i kod vas nedostajati mnogi od njih. Osim Edina, u srijedu tu neće biti ni Pjanića. Bosna ima dobru ekipu i sigurno da, kada ste kompletni, možete da napravite dobar rezultat.


Savić: Teška sezona. Twitter

Impresivna sezona

Iza Vas je impresivna, šampionska sezona u La Ligi. Sedam godina je trajao post Atletiko Madrida, a onda ste ponovo postali prvak Španije, 11. put u klupskoj historiji.

- Iza nas je mnogo teška sezona, naravno, i specifična zbog koronavirusa. Sjajno smo ušli u sezonu i izgledalo je sve u najboljem redu, ali znali smo da je teško držati takvu formu tokom cijele sezone. Uslijedio je onda taj neki pad, jer su Barcelona i Real iskoristili naše loše rezultate da nam se primaknu, ali, eto, u tom ključnom dijelu sezone smogli smo snage da napravimo dobre rezultate i zadržimo prvo mjesto. Na kraju smo, mislim, zasluženo osvojili titulu, jer smo, bukvalno, cijelu godinu proveli na tom prvom mjestu.

Jedini ste crnogorski fudbaler koji je osvajao titule u dvije države „Liga petice“ – Engleskoj i Španiji. Koja je draža, ona s Mančester sitijem 2012. godine zajedno s našim reprezentativcem Edinom Džekom ili ova posljednja?

- Sigurno je draža ova s Atletikom, jer sam imao mnogo važniju ulogu u ekipi, nego u Mančesteru. Ipak, u Sitiju sam bio i dosta mlađi te nisam imao toliko zapaženu ulogu kao u Atletiku, a i samo godinu sam proveo u tom klubu. A u Atletiku sam već šest godina, u Madridu se osjećam kao kod kuće, tako da mi je mnogo draža ova druga titula. Također, dobro znam koliko je teško osvojiti titulu pored Reala i Barcelone.

„Marca“, „Sofascore“ i drugi su Vas uvrstili u najbolji tim sezone La Lige. Vaš komentar?

- Sigurno da mi to prija, ponosan sam na to. Veliko je priznanje za svakog fudbalera kada ga i jedan tako ugledni list uvrsti među najbolje. To samo potvrđuje kako smo, ne samo ja, nego cijela ekipa, odigrali cijelu sezonu. Nadam se da ću u takvom ritmu nastaviti igrati i sljedeće sezone.

Simeone i Suarez

Trener Dijego Simeone (Diego), Savić i Suarez su bili glavni aduti Atletiko Madrida u borbi za titulu. Kako gledate na tu saradnju?

- Šef i ja se znamo dugo, imamo odličnu saradnju, a Suarez nam je mnogo donio. Suarez mi je pet godina muke zadavao dok sam ga čuvao kao napadača Barcelone. Prosto nismo mogli da vjerujemo koliko lako ga se Barcelona ljetos odrekla. Mnogi su mislili da je istrošen igrač, da ne može mnogo ponuditi, ali on je potvrdio da je vanserijski napadač. Odigrao je odličnu sezonu i dao veliki doprinos za osvajanje titule. Tu su i ostali momci, ljudi iz kluba. Ovo je uspjeh svih nas, na čelu s trenerom koji je izvukao maksimum.

Teže od Lige prvaka

Koliko je teško osvojiti La ligu?

- Smatram da je teže osvojiti La Ligu nego Ligu šampiona.

Nismo ni svjesni kakav smo uspjeh napravili, biti bolji u prvenstvu, u 38 mečeva, od Barcelone i Reala - to je podvig, bez ikakve dileme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.