LIGA PRVAKA

Gvardiola: Znam da nećemo uživati u finalu

Prilično sam siguran da ćemo morati dobro da se napatimo da bismo pobijedili u finalu

Pep Gvardiola. Arhiva

G. Š. / Sport klub

29.5.2021

Menadžer Mančester sitija Pep Gvardiola (Guardiola) dobro zna šta je finale Lige prvaka, pošto je svojevremeno dva puta osvajao ovaj trofej kao trener Barcelone, ali sad ima veliki pritisak da popularnim "Građanima" donese toliko željeni trofej namijenjen najboljem timu Evrope.

Znam šta nas čeka

Dobro zna Španac zašto je 1. jula 2016. godine doveden u Mančester siti. I bez obzira što je do sada osvojio tačno 10 trofeja, uključujući tri Premijer lige u posljednje četiri sezone, svjestan je da se od njega traži da na Etihad donese pehar Lige prvaka.

- Tek sad je ovih mojih pet godina ovdje dobilo smisao - rekao je Gvardiola kad je pobjedom nad Pari Sen Žermenom tek iz petog pokušaja (prethodnih godina ga zaustavili Monako, Liverpul, Totenhem i Lion), uspio da stigne do finala Lige prvaka.

Svjestan je da će tih pet godina dobiti „potpun“ smisao tek ako Siti u finalu bude bolji od Čelzija. To neće biti nimalo lako. Bez obzira na Sitijevu dominaciju u Premijer ligi, londonski Plavci su ih jedini dva puta pobijedili ove godine. Najprije u polufinalu FA kupa na Vembliju (0:1), zatim i u premijerligaškom meču na Etihadu poslije preokreta (1:2).

Očekuje ih još jedan težak meč protiv Tomasa Tuhela (Thomas Tuchel) i njegovih pulena.

- Tačno znam šta nas čeka protiv Čelzija. Neće to biti igra za uživanje. Prilično sam siguran da ćemo morati dobro da se napatimo da bismo pobijedili u finalu. Lijepo je reći ‘momci, izađite na teren i uživajte’, ali ponekad to nije moguće. Morate da se prilagodite situaciji i žrtvujete da biste stigli do cilja - poručio je menadžer Sitija.


Nema dilema

Gvardiola kaže da nema nedoumica pred finale. Zna ko će igrati i kakvu će igru pripremiti. Jedini mu je zadatak da svoje momke opusti. Svjestan je da to neće biti lako.

- Znam na koji način želimo da igramo, u kojem sastavu i ne bih da puno smetam igračima pred sam meč. Za sve njih bit će veliko iskustvo da budu dio svega ovoga. Tačno znam i šta ću im reći prije nego što izađemo na teren. Svima koji se budu osjećali nervozno i zabrinuto, reći ću da je to normalno. Ovo je finale Lige šampion - konstatuje Gvardiola, koji ima ima priliku da osvoji Ligu šampiona tačno deset godina od svog drugog trijumfa u ovom takmičenju kao trener. 

Bilo je to 28. maja 2011. godine na Vembliju protiv Mančester jujnateda kad su Leo Mesi (Messi) i kompanija slavili sa 3:1 protiv Fergusonovih momaka. Gvardiola je i svoju prvu Ligu prvaka osvojio protiv Mančester junajteda – dvije godine ranije u Rimu (27. maj 2009). Tada je bilo 2:0 za Barcelonu golovima Eta i Mesija (njegov čuveni gol kad je udarcem glavom nadmudrio 1,96 metara  visokog Van der Sara...).

Poslije dva uspješna finala protiv Junajteda, Gvardiola sad ima priliku da obraduje drugi dio Mančestera, onaj plavi, a sebi osigura mjesto u historiji takmičenja. Prije njega samo su trojica trenera po tri puta bili klupski šampioni Evrope. Bob Pejsli (Paisley) sa Liverpulom (1977, 1978, 1981), Karlo Anćeloti (Carlo Ancelotti) sa Milanom (2003, 2007) i Realom (2014) i Zinedin Zidan (Zinedine Zidane) sa Realom (2016, 2017, 2018).

Finale između Mančester sitija i Čelzija na programu je od 21 sat u Portu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.