LIGA PRVAKA

Gvardiola je promašio s taktikom, a kaže da su bili odlični

Čelzi pobijedio Mančester siti sa 1:0

Gvardiola: Ponovo mijenjao u ključnoj utakmici. TWITTER

E. Ćosić

30.5.2021

Fudbaleri Mančester sitija poraženi su u svom prvom finalu Lige prvaka. Bolji od ekipe Sitija bio je Čelzi koji je golom Haverca (Havertz) iz 42. minute slavio sa minimalnih 1:0. 

Mnogi krivca za jednu blijedu partiju fudbalera Sitija, naročito u prvom poluvremenu, vide u Pepu Gvardioli (Guardiola), tvrdeći da je španski stručnjak pogriješio sa postavkom, te da je ponovo u ključnoj utakmici odstupio od dobitne kombinacije. Sinoć je Gvardiola u početni tim natrpao kreativce, a po prvi put u sezoni krenuo je bez zadnjeg veznog iako su i Rodri i Fernandinjo (Fernandinho) bili spremni. Ponovo je počeo bez napadača, a na beku je igrao slabašni Zinčenko (Zinchenko) koji je očito Španca "kupio" utakmicom protiv PSG-a. 

I nije prvi put da Gvardiola u ključnoj utakmici mijenja dobitnu kombinaciju koja mu do tada funkcioniše perfektno. Uradio je to u sezoni 2013/14 kada je kao trener Bajerna napravio nekoliko promjena protiv Reala, a Madriđani su sa klupe predvođeni Karlom Anćelotijem (Carlo Ancelotti) brutalno koristili svaku šansu i sa konačnih 5:0 iz dvomeča prošli dalje, na kraju i osvojili "La Decimu". Isto je radio i sa Sitijem protiv Totenhema, pa Liverpula, a najviše je mijenjao protiv Liona kada je previše defanzivno ušao u utakmici protiv velikog autsajdera, a onda ga je Rudi Garsija (Rudy Gacia) nadmudrio i sa 3:1 iskoristio poklon.

Uvijek je pravio fantastičan tim i strategiju s kojom bi dogurao na korak do cilja, a onda bi u ključnoj utakmici odstupio od napadačkog pristupa i previše bojažljivo ušao u utakmicu. Iako je sinoć "na oko" bilo vidljivo da stvari ne funkcionišu baš najbolje za Siti, Gvardiola tvrdi suprotno.

- Napravio sam odluku za koju sam mislio da je najbolja. De Brujne (De Bruyne) se povrijedio, ali događa se to u ovom takmičenju i u ovim mečevima. Trebaju nam svi. Napravio sam tim koji je najbolji da se dobije utakmica, igrači to znaju. Mislim da je Gindoan (Gundogan) bio odličan. U prvom poluvremenu nismo mogli toliko da probijamo linije, ali u drugom je bilo bolje. Prvi put smo bili na ovoj pozornici, nadamo se da ćemo biti opet tu u budućnosti. Bila je izvanredna sezona za nas. Gusta utakmica, imali smo šanse. Briljantni smo bili u drugom poluvremenu, bili smo hrabri i nismo mogli da riješimo prilike koje su bile jake. Igrači su bili sjajni - rekao je španski stručnjak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.