OGROMNA SVOTA

Evo koliko je Čelzi inkasirao novca osvajanjem Lige prvaka

Londonski Plavci po drugi put na tronu Evrope

Čelzi: Velika zarada. TWITTER

E. Ćosić

30.5.2021

Pobjedom nad Mančester sitijem (1:0) Čelzi je došao do svog drugog trofeja Lige prvaka. U finalu odigranom na Dragau, u domu Porta, Čelzi je slavio golom Haverca (Havertz) iz 42. minute. 

Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka uslijedilo je veliko slavlje svih simpatizera Čelzija, a danas se hladne glave sabiraju plodovi velikog rezultata koji su ostvarili Tomas Tuhel (Thomas Tuchel) i njegovi izabranici. Za ostvarene rezultate ove sezone u kasu tima sa Stemford Bridža stići će 80 miliona eura, a na osnovu klupskog koeficijenta dodatnih 31 milion.

Raspodjela novca u Ligi prvaka

Sistem je identičan kao i prethodne sezone. Svaka pobjeda u grupnoj fazi vrijedna je 2.7 miliona eura, a svaki remi donosi 900 hiljada. Plasman u osminu finala težak je 9.5 miliona eura, a za narednu rundu klubovi dobijaju dodatnih 10.5 miliona. Polufinale najelitnijeg evropskog takmičenja vrijedi 12 miliona eura, a onda se finalisti takmiče za još 19 miliona koliko dobija pobjednik, četiri manje dobija poraženi tim.

Tako je Čelzi inkasirao 110 miliona eura kroz uspjeh svojih fudbalera, a tek će na račun Plavaca stići i novac koji ih sljeduje od TV prava. U klubu su od ranije dogovorene premije, pa će Abramovič (Abramovich) i čelni ljudi igračima podijeliti deset miliona eura. Da su kojim slučajem izgubili jučer, ostali bi "kraći" za pet miliona. S druge strane Mančester siti je od UEFA-e dobio 75 miliona eura na račun postignutih rezultata i još 25 na osnovu visokog koeficijenta.

UEFA daje manje nego Superliga

Prosta računica pokazuje da je Čelzi zaradio ogroman novac, ali onda se prisjetimo famozne Superlige i ideje koja je trajala svega dva dana. Podsjećamo, prema ideji Superligaši su po automatizmu, samim prihvatanjem pozivnice trebali zaraditi 425 miliona dolara, što je mnogo više od onoga što UEFA daje, bez obzira na ostvarene rezultate. Ipak, Superliga je sa sobom donosila i gubitke, a to su navijači koje je jučer bilo lijepo vidjeti na tribinama stadiona Dragao. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.