VEZNJAK MILANA

Rade Krunić pred duel sa Crnogorcima za "Avaz": Sretan sam što mogu pomoći reprezentaciji

Naši mladi igrači imaju kvalitet, ali uvijek moraju biti spremi da daju sve od sebe za BiH, rekao je prvotimac Milana

Piše: Goran Šumar

2.6.2021

Rade Krunić: Pripreme su protekle super. Avaz

Naša fudbalska reprezentacija danas (18 sati) će na sarajevskoj Grbavici odigrati prijateljsku utakmicu s komšijama iz Crne Gore. Tim povodom naš reprezentativni veznjak iz slavnih milanskih „Rosonera“ Rade Krunić (27) ekskluzivno za „Dnevni avaz“ najavio je duel sa „Sokolima“.


Odlične pripreme

- Pripreme su protekle super - rekao je naš as iz Milana, te dodao:

Ovoga puta smo imali malo više vremena za pripreme, nego inače. Svaki dan od 27. maja, selektor (Ivajlo Petev – op. a.) nas je intenzivno pripremao za meč s Crnom Gorom... Imali smo dovoljno vremena i za odmor, a oni reprezentativci koji su ranije završili klupske sezone imali su vremena da više treniraju kako bi se vratili u formu. Sve je, ponavljam, bilo super, tako da spremni dočekujemo utakmicu s Crnogorcima.

Za razliku od desetak igrača s obje strane današnjeg terena, Vi niste propustili ni ovaj junski termin, koji dolazi nakon naporne sezone.

- Naravno. No, razumijem i igrače koji propuštaju ovaj termin, jer opet, ako neko i ne igra dovoljno u klubu, bitan je i taj psihološki odmor. Ipak, sezone su naporne, igra se dosta utakmica, te koliko je bitan taj fizički odmor, isto toliko je važan i psihološki. Bitno je da se mentalno odmorimo i pripremimo za narednu sezonu.

Ali, eto, ja sam tu. Poslije naporne klupske sezone da se nismo plasirali u Ligu šampiona, možda bih i ja bio emotivno i mentalno istrošen, ali sam sada sretan i spreman za predstojeće prijateljske utakmice. Uvijek sam sretan što mogu da pomognem reprezentaciji. I spreman.

Rade Krunić. Arhiva

Novi igrači

U našoj reprezentaciji trenutno je dosta novih i mladih igrača. Imaju li oni potencijal, odnosno kakva je budućnost naše reprezentacije?

- Mislim da je iznimno bitno što sada u kadru imamo dosta mladih igrača. Na treninzima se vidi da tu ima dosta kvaliteta, a na nama, starijima, je da sada pomognemo tim mladim igračima i da ih, tako da kažem, izvedemo na pravi put, odnosno pokažemo kako treba da se igra za našu zemlju. Sigurno da pozvani igrači imaju kvalitet, a na njima je da sada pokažu jesu li spremni da i u svakoj reprezentativnoj utakmici daju maksimum, te da i ove utakmice shvataju s najvećom ozbiljnošću. Jednostavno, uvijek moraju biti spremi da daju sve od sebe za Bosnu i Hercegovinu.

Šta možemo očekivati od prijateljske utakmice s komšijama?

- Protiv Crne Gore ćemo vidjeti dosta novih fudbalera, uz nekoliko nas „starijih“, koji će voditi te mlade igrače u pobjedu. Sigurno da će im to biti odlična prilika da se pokažu, a naravno, mi svaku utakmicu idemo na pobjedu. Prošlo je puno vremena od kada nismo pobijedili i imamo veliku želju da to uradimo na Grbavici.

S obzirom na to da svi naši reprezentativci u svojim medijskim istupima hvale novog selektora, šta je to Petev donio novo u naš državni tim?

- I ja sam ga dosta puta hvalio... Za mene je on najbolji selektor od kada sam u reprezentaciji (od 3. juna 2016. godine i utakmice s Danskom 6:5 penali, – op.a.). Inače, selektor Petev je donio dosta novina. Mogu slobodno da kažem da je to moderan fudbal. Prenio nam je svoje zamisli, a mislim da je najbitnije to što svi, u svakom trenutku, znamo šta da radimo i kako da se ponašamo na terenu. Sve to polazi od naših okupljanja, priprema i malih sitnica koje, bar prema mom mišljenju, znače mnogo. Također, i sami treninzi, pripreme utakmica, sve je na visokom nivou. Sve to će nama puno pomoći u narednom periodu – zaključio je Krunić, koji je za našu reprezentaciju odigrao 20 utakmica i postigao dva gola.


Uspješna sezona

Možete li analizirati Vašu minulu klupsku takmičarsku godinu?

- Protekla sezona je bila sjajna. Bila bi stvarno velika šteta da se na kraju nismo plasirali u Ligu šampiona. Posljednju skoro godinu i po, od korona pauze i marta prošle godine, stvarno smo igrali na visokom nivou, tako da bi zaista bila šteta da nismo ostvarili takav uspjeh. Ipak, Milan sedam-osam godina se nije plasirao u Ligu šampiona i zato moram da kažem da je iza mene uspješna sezona, kako za ekipu, tako i za mene - rekao je Krunić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.