EURO

Belgijanci antivakseri: Pola reprezentacije odbilo vakcinu protiv koronavirusa

Pola reprezentativaca se vakcinisalo, očekuje se revakcinacija usred Evropskog prvenstva

Belgija: Igrači izbjegavaju vakcinaciju. FORBES

E. Ćosić

2.6.2021

Fudbalske reprezentacije se pripremaju za Evropsko prvenstvo koje počinje za svega devet dana (11. jun - 11. juli). Kako su na snazi brojne preventivne mjere i kako još uvijek postoji strah od povećanja pandemije, naloženo je da sve selekcije vakcinišu svoje fudbalere pred EURO, a da će se revakcinisanje obaviti usred prvenstva.

Ipak, ima i onih koji se protive vakcinisanju, pa su fudbaleri belgijskog državnog tima proglašeni antivakserima, obzirom da ih se tek polovina pristala vakcinisati, dok druga polovina neće jer strahuju od neželjenih dejstava vakcina. Procurila su imena vakcinisanih reprezentativaca, među kojima su Tibo Kurtoa (Thibaut Courtois), Tomas Vermalen (Thomas Vermalen), Tobi Aldervireld (Toby Alderweireld), Timoti Kastanj (Timothy Castagne) i Džeremi Doku (Jeremy)..., dok nije poznato šta je sa najvećim zvijezdama "Crvenih đavola" Kevinom De Brujneom (De Bruyne), Edenom Azarom (Hazard), Romeluom Lukakuom...

Inače, stroge mjere zbog korona virusa u pojedinim državama u kojima će se igrati predstojeće Evropsko prvenstvo u fudbalu, natjeralo je određene reprezentacije da obave vakcinaciju svojih igrača, kako ne bi došli u situaciju da imaju zaraženog igrača i da budu podložni urgentnom korona pravilu koje je UEFA uvela za EURO, a to je gubitak utakmice službenim rezultatom.

Tako je recimo Škotska naložila i obavezan karantin kompletnu ekipu u slučaju da se pojavi zaražen igrač, što je utjecalo na odluku Hrvatske i Češke da otkažu trening kamp pred prvenstvo i da iz svoje države čarter letom stižu na utakmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.