SJEĆATE LI SE ZUBANDANA

Dan kada je Zubanović postao vječan: Prije 23 godine svojim golom bacio Manijake u trans i komšije sa Koševa u očaj

5. juna 1998. godine Željezničar golom Zubanovića postao prvak Bosne i Hercegovine

Zubanović: Zaobilazi Dedića i zabija za titulu usred Koševa. ARHIV

E. Ćosić

5.6.2021

Na današnji dan prije 23 godine odigrano je finale plej-ofa za prvaka Bosne i Hercegovine između Željezničara i Sarajeva, a Plavi su slavili golom Hadisa Zubanovića. Gol u posljednjim sekundama meča lansirao je napadača u historiju kluba sa Grbavice.

Bilo je to odlično finale odigrano u sjajnoj atmosferi u kojoj su bolju igru prikazali fudbaleri Sarajeva, dok je Željezničar dobro odbijao sve nalete domaćeg tima. I onda, u samom finišu utakmice bljesnula je kontra koja je ušla u anale. Sjajna kontra Plavih. Pehlivanović, Sipović i na kraju Zubanović koji zaobilazi golmana Dedića i šalje loptu u praznu mrežu. 

Ostalo je historija. Željezničar je tako došao do prve poslijeratne titule prvaka, a navijači "Plavih" od tada slave Zubandan u čast napadača koji je pogodio za erupciju oduševljenja popularnih Manijaka.

FK Sarajevo – FK Željezničar 0:1

Stadion: Koševo

Sudije: Lutz Srohlich, Frank Schumacher, Markus Scheibel (Njemačka)

FK Sarajevo: Dedić, Beganović, Hosić, Hadžispahić, Smiječanin, Selimović, Valentić (Čenan), Ihtijarević (Zahirović), Gogalić, Avdić i Granov (Begić)

FK Željezničar: Gušo, Hurić, Burek (Pehlivanović), Kunić, Biščević, Mulaosmanović (Buljubašić), Fatić, S. Žerić (Šopović), Gredić, Vazda i Zubanović



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.