REPREZENTACIJA

„Zmajevi“ nastavili najgori niz u historiji: Selektor Petev još nije osjetio slast trijumfa

Čestitam momcima na želji, htijenju, zalaganju, rekao je selektor Petev

Ivajlo Petev. NSBiH

Piše: G. Šumar

7.6.2021

Naš najbolji državni fudbalski tim već skoro dvije godine i 13 utakmica zaredom ne zna za pobjedu. Slast trijumfa još nije osjetio ni selektor Ivajlo Petev (Ivaylo), koji je već pet utakmica bio na klupi „Zmajeva“ (dva poraza i tri remija), no u nedjelju protiv favorizirane Danske u Brondbiju (2:0) imali smo i najmanje šanse doći do nje, s obzirom na to da je domaćin igrao s najboljim timom (generalna proba za Euro 2020.), a „Zmajevi“ s kombiniranim.


Podmlađen tim

- Mi smo u nedjelju izveli na teren veoma mladu ekipu s prosjekom godina 23 - rekao je selektor Petev i dodao:

Čestitam momcima na želji, htijenju, zalaganju. To je ono što želimo da vidimo od njih. Dobro su stajali na terenu i uspjeli smo da stvorimo nekoliko prilika. Nažalost, nismo uspjeli da ih iskoristimo. S obzirom na kvalitet, koji Danska posjeduje, to je tim koji je ostvario plasman na Euro, mi smo taktički stajali veoma dobro. Žao mi je što smo primili dva gola iz kornera.

Nakon što su Edin Džeko, Miralem Pjanić, Sead Kolašinac i drugi, odlučili malo odmoriti, uz niz povreda i otkaza, od Amera Gojaka, Gojka Cimirota, Miroslava Stevanovića, do Ibrahima Šehića i Radeta Krunića, selektor Petev je na teren izveo ekipu prosječno staru 23 godine.

Najstariji na terenu bio je Siniša Saničanin s 26 godina, a najmlađi Andrej Đokanović s 20.


Golovi iz prekida

Inače, Danska je postigla po jedan gol u oba poluvremena i to oba nakon kornera. Tako je naša reprezentacija nastavila najgori niz u historiji.

Prethodno smo najcrnju seriju imali 2007. i 2008. godine. U tom periodu reprezentacija BiH, pod vodstvom Fuada Muzurovića i Mehe Kodre, nije pobijedila u devet uzastopnih utakmica. Izgubili smo od Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Norveške, Grčke, Turske, Poljske i Japana, a jedini remi imali smo s Makedonijom.

Robert Prosinečki i dalje ostaje posljednji selektor „Zmajeva“ koji je nekoga pobijedio (18. novembar 2019. godine - kvalifikacioni meč za Euro 2020. Lihtenštajn – BiH 0:3).

Nakon toga uslijedili su porazi od Nizozemske, Irana, Italije, Poljske (dva puta), Francuske i Danske, te remiji sa Sjevernom Irskom, Nizozemskom, Italijom, Finskom, Kostarikom i Crnom Gorom.

Sljedeću utakmicu naša reprezentacija igra 1. septembra na gostovanju u Francuskoj, u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, što znači da bi se niz utakmica bez pobjede mogao produžiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.