NOU KAMP

Ćavi objasnio zašto je dva puta odbio pozive Barcelone

Na sreću ili nesreću, kako god na to gledati, dvaput sam odbio Barceloninu ponudu da postanem njen trener - rekao je Ćavi

Ćavi: Ko zna što će biti, ako se to zaista dogodi razmotrit ću situaciju i tada odlučiti. Arhiva

G. Š. /La Vanguardia

8.6.2021

Prije nekoliko dana predsjednik Barcelone Đoan Laporta (Joan Laporta) potvrdio je da će Ronald Kuman (Koeman) i sljedeće sezone biti na klupi katalonskog velikana. Nizozemski trener dobio je povjerenje klupske uprave, iako prošle sezone nije ostvario nijedan od najvažnijih ciljeva. Nije osvojio ni titulu prvaka Španije, ni Ligu prvaka. Uzeo je samo Kup, ali to je za takav klub samo utješna nagrada.


Igračka legenda

A trener kojeg se već duže vrijeme povezuje s Barceloninom klupom je Ćavi (Xavi Hernandez - 41), koji je igračka legenda Katalonaca. U razdoblju od 1998. do 2015. godine s velikanom s Kamp Noua osvojio je osam naslova prvaka Španije, tri Kupa, šest Superkupova, četiri Lige prvaka, te po dva Evropska superkupa i Klupska SP-a. Nakon napuštanja Barcelone skrasio se u katarskom Al Sadu, prve četiri godine (2015-2019.) kao igrač, a od 2019. trener. No, već je pokazao da ima ‘štofa’ i za trenerski posao. S Al Sadom je do sada osvojio već pet trofeja, uključujući i jedan naslov prvaka i dva Kupa...

- Na sreću ili nesreću, kako god na to gledati, dvaput sam odbio Barceloninu ponudu da postanem njen trener - rekao je Ćavi u intervjuu za list La Vanguardia, te dodao:

- Razlozi su bili različiti, porodični, profesionalni, ugovorni... Naravno da mi je to bilo teško učiniti, budući da sam veliki navijač Barcelone, ali jednostavno nije došlo pravo vrijeme da preuzmem taj posao, nije bila prava situacija. Ali nema žurbe

Na pitanje kako će reagirati ako jednog dana dođe nova Barcelonina ponuda odgovorio je:

- Ko zna što će biti, ako se to zaista dogodi razmotrit ću situaciju i tada odlučiti. Nedavno je Ćabi Alonso izjavio da se želi baviti trenerskim poslom, ali na svoj način, i ja se slažem s time.


Medijski pritisak

S obzirom da je u Barceloni u posljednjem razdoblju bilo dosta trenerskih promjena, njegovo ime je stalno bilo po medijima. Istaknuo je da mu taj medijski pritisak prilično smetao.

- Čim sletim u Barcelonu novinari me čekaju na aerodromu, te mi odmah počnu na mobitel stizati poruke: “Jesi li ti novi trener Barcelone”. Ali, Barcelona ima trenera, to je Ronald Kuman, kojeg se mora poštovati. A kao što sam već rekao, meni se nikuda ne žuri - zaključio je Ćavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.