POKLON ČITAOCIMA

Danas u "Dnevnom avazu" specijalni prilog: Vodič za Euro 2021.

U današnjem broju „Dnevnog avaza“ objavit ćemo specijalni prilog: „Vodič za Euro 2021.“, u kojem pored predstavljanja grupa i reprezentacija, te stručnih analiza, možete pročitati ekskluzivne intervjue i razgovore

Piše: G. Š.

9.6.2021

Naslovna strana vodiča za Euro 2021.. Avaz

Evropsko prvenstvo u fudbalu konačno će početi u petak, 11. juna (21 sat), utakmicom grupe A između Turske i Italije. 

Tim povodom u današnjem broju „Dnevnog avaza“ objavit ćemo specijalni prilog: „Vodič za Euro 2021.“, u kojem pored predstavljanja grupa i reprezentacija, te stručnih analiza, možete pročitati ekskluzivne intervjue i razgovore sa selektorom naše reprezentacije Ivajlom Petevom (Ivaylo), ali i legendarnim Safetom Sušićem, Enverom Marićem. 

Također, zanimljiv osvrt na predstojeću kontinentalnu smotru fudbala dao je i nekadašnji selektor „Zmajeva“ Mehmed Baždarević.



Prijavljena 624 fudbalera

Inače, na predstojećem Evropskom prvenstvu koje će se igrati u 11 država učestvovat će 24 reprezentacije.

Za nastup na Euru 2021. su prijavljena 624 fudbalera, a najviše svojih predstavnika imat će finalisti ovogodišnje Lige prvaka Čelzi i Mančester siti, koji su poslali po 15 igrača. Bajern ima 14 reprezentativaca, Juventus 12, a Mančester junajted i kijevski Dinamo po 11.

Zanimljivo je da tih 624 igrača igraju u 32 države i 208 klubova, te da njih najviše nastupa u engleskim timovima (152). U Njemačkoj igra njih 91 , u Italiji 75, a u Španiji 42.

Premijer liga BiH će imati samo jednog svog predstavnika, a to je krilni napadač Sarajeva Krste Velkoski koji nastupa za reprezentaciju Sjeverne Makedonije.

Najviše igrača koji igraju u domaćem prvenstvu imaju Englezi (23 od 26), potom slijede Italijani i Rusi sa po 22, dok Finci i Slovaci imaju samo po jednog reprezentativca koji igra u klubu iz svoje države.

Za selekcije na Euru 2021. konkurisat će i 11 igrača koji igraju za klubove izvan Evrope - sedam njih nastupa u američkom MLS-u, trojica u Kini i jedan u Japanu.


Grupe Eura 2021.

Grupa A: Italija, Švicarska, Vels, Turska;

Grupa B: Danska, Finska, Belgija, Rusija;

Grupa C: Nizozemska, Ukrajina, Austrija, Sjeverna Makedonija;

Grupa D: Engleska, Hrvatska, Škotska, Češka;

Grupa E: Španija, Poljska, Slovačka, Švedska;

Grupa F: Mađarska, Njemačka, Portugal, Francuska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.