INCIDENT

Ruski novinar ostao bez akreditacije za Evropsko prvenstvo

Nobel Aroustamian posjećivao Gorski Karabah

Baku: Jedan od 11 gradova domaćina. TWITTER

E. Ćosić

9.6.2021

Ruski novinar Nobel Aroustamian ostao je bez akreditacije za Evropsko nogometno prvenstvo. Navodno je Aroustamian posjećivao Gorski Karabah, armenijsku enklavu koja je u sastavu Azerbejdžana koja je pod nadzorom Armenije i koja je većinski nastanjena armenskim stanovništvom. 

Podsjećamo, Baku je jedan od 11 gradova domaćina Evropskog prvenstva, a Azerbajdžanski organizacijski odbor, optužuje ruskog novinara da je posjetio separatističku regiju. Aroustamian je armenskog porijekla, a radi za ruski kanal "Match TV". On je objavio da u utorak nije dobio akreditaciju za završni turnir.

Inače, za akreditaciju potrebno je odobrenje 11 nacionalnih organizacijskih odbora. Potpredsjednik Azerbajdžanskog fudbalskoh saveza Elkan Mamadov (Elkhan Mammadov) potvrdio je da njegova zemlja stoji iza blokade.

- Ova je osoba više puta posjetila okupirane teritorije. Prekršila je zakone naše zemlje pokazujući nepoštivanje teritorijalne cjelovitosti Azerbajdžana - rekao je Mamadov.

Odbijanje akreditacije ruskom novinaru izazvalo je bijes kod njegovih ruskih kolega i matične kuće, a javila se glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zaharova koja tvrdi da su njene službe radile cijelu noć s UEFA-om kako bi se omogućilo da Aroustamian obavlja svoje profesionalne aktivnosti, prenose "Sportske novosti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.