GRBAVICA

Zdenko Jelić za "Avaz": Zabrinuti smo za sudbinu našeg Želje

„Plavi“ ovakvo poniženje, sramotu, nisu doživjeli u svojoj historiji, jednoglasan je stav nas, veteran

Jelić: Na svim nivoima, sektorima, Željo je katastrofa. Arhiva

Piše: G. Šumar

9.6.2021

Nakon više od 15 mjeseci i korona krize, bivši igrači, asovi i legende kluba s Grbavice ponovo su organizirali druženje, kako kažu, na starom mjestu svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.


Urušena statika

- I mi, veterani, kao i svi ostali navijači Željezničara, zabrinuti smo za sudbinu kluba s Grbavice. Normalno, nudimo i pomoć, podršku, svakako – rekao je nekadašnji harizmatični generalni sekretar FK Željezničar Zdenko Jelić, te dodao:

Normalno, na našem druženju u ponedjeljak, između ostalog, nezaobilazna tema je bio i Željo. Bilo nas je 19, koliko može da primi naš separe – 20, 25 mjesta... Mi smo sad veterani, navijači, ali možemo iz jednog emotivnog ugla sagledati ukupnu situaciju. Naprimjer, ja sam proveo skoro polovinu života i radnog vijeka u Želji, koji ove godine slavi 100 godina postojanja. Tako i Rade Matić, Mišo Smajlović i ostali. Doživjeli smo i vidjeli štošta, te normalno je da imamo svoje stavove, zaključke. Jednoglasni smo, bez dileme, da Željo ovakvo poniženje, sramotu, nije doživio u svojoj historiji. To se nije smjelo dogoditi, odnosno dozvoliti... Svi smo debelo zabrinuti da Željo ne doživi sudbinu Čelika ili Vardara.

Jelić ističe da ima dosta stvari koje su gurnute ispod tepiha.

- To može eruptirati u (ne)pogodnom trenutku, sa svim ovim momentima koji su doveli do ove destrukcije. Nije ovo kriza... Urušena je statika Želje, plus finansijski problemi. Možda konačno treba poći od finansija, da se utvrdi koliki su stvarni dug i obaveze i ko ih je stvorio. Ne ganjati vještice, ne tražiti Pedra, daleko od toga. Ali treba postaviti polaznu tačku na zdravu osnovu i krenuti dalje. Na svim nivoima, sektorima, Željo je katastrofa – od struke do rukovodnog dijela. A Željo je uvijek, u jugoslavenskim okvirima, bio poznat da ima jaku upravu, da ima čelnog čovjeka od rejtinga, respektabilnog, uvaženog, koji zna povlačiti prave konce. Često smo bili i projektanti inovativnih stvari, kada je u pitanju organizacija stvari u smislu rukovođenja klubovima - u jednom dahu nam je ispričao naš sagovornik.

No, sadašnjost je drugačija.


Pasivni navijači

- Sada imamo online predsjednika iz Londona koji nikada nije ni došao ovdje. Je li ga iko vidio? A da ne pričamo o drugim stvarima koje su za Riplija. Da se za 15 utakmica niko ne oglasi iz kluba niti povuče jedan radikalan potez i kaže: „Dosta“. Ne može ovo više ovako, vizavi reputacije kluba, navijača. Uvijek sam bio ponosan na naše navijače, ali bojim se da je i njih uhvatila jedna apatija. Ne znam, ali postali su nekako pasivni. Ima sporadičnih istupa, ali nema one snage, jedinstva, kao da je malo usahlo – da li od šoka šta se dešavalo ili... Ovaj sunovrat, koji je Željo doživio u jubilarnoj godišnjici, pa to je katastrofa. Nemam pravo da sudim, ali nikada nisam čuo za pojedine ljude iz uprave. Ko su ti ljudi? Očigledno je da su mnogi od njih zalutali. Ako ne znaju raditi, ne znam zašto su se tu trpali. Ma, ne mogu dalje, bojim se, povući će me emocija – zaključio je nekadašnji generalni sekretar Željezničara, koji je ostavio dubok, neizbrisiv trag na Grbavici.

Sve treba “staviti pod lupu”

Možda je i najodgovornija struka, ali dio krivice moraju ponijeti i igrači.

- Međutim, nisu oni krivi. Već drugu godinu govorim da Željo nikada nije imao lošiji fond igrača. Možda bi samo dvojica od njih mogla ući u svlačionicu s generacijama s kojima sam imao sreću raditi. No, sve treba “staviti pod lupu”, ko je zatajio i zašto? Zašto je nastala konfuzija, nemar... Bježati od problema i ne nazivati ih pravim imenom, to je, zaista, katastrofa. To nas je i dovelo do ovoga. U klubu svijetlih tradicija, u klubu respekta, boniteta, i u evropskim okvirima, u kojem bi se trenutno trebalo raditi 24 sata, ipak, slavimo 100. rođendan, ne znam šta se dešava. Možda nemam pravo da komentiram neke stvari, jer nisam u toku, informiran, ali ono što čujem - da kasne plaće podobro, nameće se logično pitanje: Pa, šta ti ljudi rade u upravi. Zaista, šta oni misle? Kako misle vratiti statiku Želje, ili revitalizirati i vratiti klub na stabilne staze. Za to će proći godine. Ne trebaju nam kratkotrajna rješenja - rekao je Jelić.

Možemo pomoći

Jelić se pita zašto niko od veterana nije u klubu.

- Mnogi bi od njih štošta mogli naučiti. Ako ništa drugo, mogu pomoći svojim savjetom. Mi smo svoje završili, znamo u kojem smo dobu, ali možemo pomoći. Sve nas užasno boli ova situacija. Ipak, Željo je institucija - konstatira Jelić i dodaje:

Gospodin Misimović (Senad – op. a.), koji je toliko napravio za Želju, kao generacije prije njega, otišao je preko noći. No, ne bih sada o tome sudio, ali...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.