EURO 2021.

Dok Mađari čekaju svoju šansu: Koja će se velesila "okliznuti" u "grupi smrti"?

Evropski prvaci Portugalci, svjetski prvaci Francuzi, uvijek veliki Nijemci i nesretni Mađari smješteni su u Grupu F

Francuzi se među glavnim favoritima na Euru. Arhiv

Piše: M. Kadić

9.6.2021

Pokušajte zamisliti lica Marka Rosija (Marco Rossi), selektora Mađarske i navijača te selekcije, kada su tokom žrijebanja grupa na Euru 2020. ili ako ćemo preciznije, 2021, saznali imena protivnika na nadolazećem turniru.

Svaki veliki turnir, bilo da se radi o Euru ili Mundijalu, ima svoju "grupu smrti" ili čak više njih, a ovog puta to se može reći za Grupu F na ovom EP-u.

Mađari su "upali" baš u jednu takvu, a tamo ih čekaju Njemačka, Francuska i Portugal, dakle ne tako davno svjetski prvak - selekcija Elfa, aktuelni prvaci Evrope Portugalci i aktuelni prvak svijeta Francuzi. Inače, Mađari će put na Euru započeti 15. juna u Budimpešti, susretom protiv Portugala.

Kad smo već kod Mađara, treba spomenuti da je to trenutno 37. selekcija svijeta, a treba podsjetiti na zanimljiv podatak odnosno rezultat sa Eura 2016. kada su Mađari, također u Grupi F, i to baš s Portugalom odigrali 3:3, i pokazali "da se može kad se hoće". Kostur tima uglavnom čine igrači iz Lajpciga, poput golmana Petera Gulašija (Gulascsi), zatim Vilija Orbana (Willi Orban), a veliki hendikep će im biti neigranje odličnog Dominika Sobošlaija (Szoboszlai) koji se nije oporavio od povrede.


 

Francuska

Šta reći o aktuelnim prvacima svijeta Francuzima, a da se ne zna?

Ono što je novo kod Francuza, tačnije nova - stara vijest, jeste Karim Benzema, genijalni napadač Reala koji je jučer doživio lakšu povredu, ali bit će dobro do početka turnira, tako je barem potvrdio selektor Didie Dešamp (Didier Deschamps).

Tako će se Karim pridružiti sjajnim napadačima Mbapeu (Mbappe) i Grizmanu (Griezmannu), najvećoj radilici u svijetu fudbala, Kanteu i drugim zvijezdama Trikolora, koji zaista izgledaju moćno. Sve što treba je da nastave onim tempom kojim igraju već nekoliko godina u ovom sastavu, ako žele stići do kraja.


Portugal

Nakon što su osvojili Euro 2016. Portugalci, po mnogima, još jači dolaze na ovaj Euro. 

Pored i dalje sjajnog Ronalda (103 gola u dresu Portugala), supertalentovanog Žoaa Feliksa (Joao Felix) koji je sad iskusniji i bolji nego prije tri - četiri godine, te sjajnog veznjaka Mančester Junajteda Brune Fernandeža (Bruno Fernandez), ono što čini Portugalce još opasnijima jeste jača odbrana predvođena Sitijevim Rubenom Diazom (Dias), a tu su još Kanselo (Cancelo), Pepe, Guereiro (Guereirro) i drugi...

Selektor Fernando Santoš (Santos) iskusan je stručnjak i sama činjenica da je ostao tu i poslije osvajanja Eura 2016. govori koliko se dobro Portugalci poznaju.

Njemačka

Koliko god Nijemce gledali kao na selekciju koja je na udaru smjene generacije, oni su uvijek i gdje god dođu među favoritima.

Selektor Žoakim Lev (Joachim Low) već je najavio da će mu ovo biti posljednji veliki turnir s Njemačkom, a sigurno da će mu to biti i dodatni motiv da se od Elfa oprosti trijumfalno. Nijemci, četverostruki svjetski prvaci, stigli su do najmanje polufinala u protekla tri Eura, ali ovoga puta nisu među favoritima za podizanje trofeja, to je svima jasno.

U ekipi više nisu zlatni momci iz 2014, Tomas Miler (Thomas Muller), Žerom Boateng (Jerome Boateng), Mats Humels (Matts Hummels)... na njihova mjesta su stigli mlađi igrači.

Snaga Nijemaca će se uglavnom bazirati na vrhunskom veznom redu koji čine Realov Toni Kros (Toni Kroos), Sitijev Gundogan, Bajernovi Leon Gorecka (Goretzka) i Džošua Kimih (Joshua Kimmich) i Čelzijeva zvijezda Kai Haverc (Haverz) i drugi. Strašna sredina terena, nema šta.

Nijemce brine slaba forma napada koji bi trebao predvoditi špic Čelzija, Timo Verner (Werner), koji se zasad nije baš najbolje snašao na poziciji napadača u ekipi Plavaca.

Kad se sve sabere i oduzme, Grupa F je zaista snažna i u međusobnim duelima između tri favorita u igri će konstantno biti "troznak", a ako se pogleda historija nije isključeno da Mađari nekome budu "nagazna mina" u Grupi F.

Kao i u ostalim grupama, i u ovoj će se vjerovatno voditi borba i za to treće mjesto koje može neku selekciju odvesti dalje. Sve su prilike da će za tu poziciju morati boriti jedna od tri navede fudbalske velesile, a ako se neka od nje "oklizne", šansu će čekati Mađari.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.