UEFA

Doživotna zabrana zbog namještanja utakmice u Evropa ligi

Krovna kuća evropskog fudbala ne prašta

Bordo: Slavili golom Jusufe. TWITTER

E. Ćosić

10.6.2021

Kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo (CEDB) UEFA-e donijelo je zvaničnu odluku u vezi s postupkom koji je pokrenut zbog sumnje u namještanje utakmice u okviru drugog pretkola kvalifikacija Evropske lige iz 2018. godine između francuskog Bordoa i latvijskog Ventspilsa.

U pomenutoj utakmici Bordo je slavio sa minimalnih 1:0, a u UEFA-i su očigledno dokazali da su Latvijci pokušali namjestiti ovu utakmicu, te su stoga žestoko kažnjeni. 

Zbog mutnih radnji oko te utakmice 2. pretkola Evropske lige UEFA je Ventspils sada izbacila iz svih takmičenja na sedam godina, a sportski direktor kluba Nikolajs Djakins kažnjen je s četverogodišnjom zabranom bavljenja fudbalom.

To je najniža kazna koju je u ovom procesu izrekla UEFA, obzirom da je predsjednik kluba Adlan Šiškanov dobio doživotnu zabranu, a glavni sudija te utakmice Sergej Lapočkin iz Rusije dobio je zabranu suđenja od deset godina.

Inače, Ventspils je klub iz istoimenog grada na sjeverozapadu latvijske obale te je jedan od najpopularnijih klubova u državi. Prvi su latvijski klub koji je igrao grupnu fazu nekog takmičenja pod okriljem UEFA-e. Bio je to nastup u Evropa ligi u sezoni 2009/10. U svojim vitrinama imaju šest naslova prvaka svoje države. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.