EURO 2020

Englezi najvrednija reprezentacija, gdje su Hrvati i Makedonci

Večerašnjom utakmicom Turske i Italije započinje dugo očekivano Evropsko prvenstvo

E. Ćosić

"Gordi Albion" najvrednija selekcija Evropskog prvenstva

Foto: TWITTER


Večerašnjom utakmicom Turske i Italije (21:00) započinje dugo očekivano Evropsko prvenstvo. Titulu evropskog prvaka brani Portugal, dok se prema kladionicama najveće šanse za novog prvaka Evrope daju reprezentacijama Engleske i Francuske.

Prema podacima specijaliziranog portala "Transfermarkt", dvije selekcije su teške preko milijardu eura. Najvredniji su Englezi koji vrijede 1.27 milijarde eura, dok su Francuzi, koji u svojim redovima imaju najskupljeg fudbalera prvenstva Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe, 160 miliona), teški 1.03 milijarde. Krug od pet najvrednijih selekcija zatvaraju Nijemci vrijedni 936 miliona, Španci teški 915 miliona, te Portugalci koji će nastupiti na Euru sa sastavom vrijednim 872 miliona eura.

Slijede Italija (751), Belgija (669.5), Nizozemska (607.05), a 9. najvrednija reprezentacija je Hrvatska. "Vatreni" vrijede 376.80 miliona eura, dok je u najskupljih deset reprezentacija i Turska (325). Sjeverna Makedonija je pretposljednja na listi. Pandev i društvo su teški 61.80 miliona, dok najmanje vrijede Finci 44.60 miliona.

Kada je riječ o pojedincima, najskuplji je Mbape kojem se vrijednost procijenjuje na 160 miliona eura. Slijedi Heri Kejn (Harry Kane) koji vrijedi 120 miliona, Džejdon Sančo (Jadon Sancho) 20 miliona manje, kao i belgijski dvojac Lukaku - De Brujne (De Bruyne).

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na