INTERVJU SEDMICE

Ivajlo Petev za "Avaz": „Zmajevi“ su imali kvalitet za Euro 2021.

Uvijek iskoči neko, ne samo iz drugog, nego i iz trećeg plana, konstatira prvi strateg našeg državnog tima

Petev: Neću navijati ni za koga, sada sam 100 posto, pa i više, samo za Bosnu. NSBiH

Piše: G. Šumar

11.6.2021

Evropsko prvenstvo 2021., koje će se prvi put igrati u 11 država, odnosno gradova, počinje 11. juna i trajat će do 11. jula. U grupi „A“ su: Turska, Italija, Vels i Švicarska; u grupi „B“: Danska, Finska, Belgija i Rusija; u grupi „C“: Nizozemska, Ukrajina, Austrija i Sjeverna Makedonija; u grupi „D“: Engleska, Hrvatska, Češka i Škotska; u grupi „E“: Španija, Švedska, Poljska i Slovačka; a grupi „F“: Njemačka, Francuska, branilac titule Portugal i Mađarska.


BiH i Bugarska

- Predstojeće Evropsko prvenstvo odigrat će se u specifičnoj, ali i kompliciranoj situaciji zbog korona krize. Prvi put se igra u 12 država, ali bez obzira na sve probleme i specifičnosti, mora se odigrati - rekao je selektor Petev te dodao:

Žao mi je što se mi nismo plasirali među najbolje evropske selekcije, ali...

Je li naš državni tim, objektivno, imao mjesta među 24 najbolje evropske selekcije?

- U životu se sve događa s razlogom. Po kvalitetu smo sigurno imali mjesto na Euru 2021., ali, možda, neke se druge stvari nisu poklopile. Ponavljam, sve se događa s razlogom.

Ko je Vaš favorit na predstojećem finalnom turniru najboljih evropskih selekcija?

- Iskreno, nemam.

Hoćete li za nekoga navijati?

- Ma, za koga, nema Bosne, Bugarske. Nema naših - kroz smiješak dodaje selektor „Zmajeva“.

Ipak, Vi ste kao trener vodili GNK Dinamo Zagreb, čiji igrači već godinama čine okosnicu reprezentacije Hrvatske.

- Ma, ne bih se vraćao na to. To je prošlost, sad sam 100 posto, pa i više, samo za Bosnu.


Ronaldo, Mbape...

Od koga očekujete da će obilježiti Euro 2021. – Kristijano Ronaldo, Robert Levandovski (Lewandowski) ili neko od mlađe garde – Kilijan Mbape (Kylian Mbappe), Žoao Feliks (Joao Felix)...

- Mbape je ove sezone u Ligi prvaka pokazao da je čudo od igrača. No, ima tu još puno mlađih igra koji bi mogli „eksplodirati“ ovoga ljeta. Ronaldo je, nažalost, na kraju karijere, ali sam siguran da će kao veliki profesionalac dati i više od 100 posto svojih mogućnosti da odigra na svom nivou i tako pomogne svojoj državi.

Inače, reprezentacija Bugarske je prije prethodnog Evropskog prvenstva igrala protiv Portugala i ja sam na zajedničkoj pres-konferenciji poslije utakmice rekao: Želim Vam da budete evropski prvaci. I tako je i bilo.

Naša reprezentacija je prije Eura 2021. igrala protiv Danske, koja je učesnik Eura 2021.

- To sam poželio i Dancima... U svakom slučaju, predstojeće Evropsko prvenstvo je baš teško za bilo kakve prognoze. Ali, vjerujem da će jedna ekipa, na koju niko ne računa, biti visoko plasirana u samoj završnici.

Možete li biti malo konkretniji? Danska ili...

- Ne bih to još sa sigurnošću mogao tvrditi, ali uvijek je to tako. Uvijek iskoči neko, ne samo iz drugog, nego i iz trećeg plana. A reprezentacija Danske je trenutno najzrelija u zadnjih 15-20 godina. Imaju veoma dobru generaciju, svi igrači igraju u veoma dobrim klubovima, a kao ekipa su stvarno top.


Dobar prognozer

- Prije početka Svjetskog prvenstva 2018. izjavio sam da će reprezentacija Hrvatske napraviti bum, jer ima jaku, top generaciju. Bojao sam se kazati da će biti među prve četiri. A na kraju su Hrvati postali viceprvaci svijeta - podsjeća selektor Petev te dodaje:

Kada su došli do odlučujućeg duela s Francuzima, zvali su me da gostujem u najavnoj tv emisiji za finale...


Igrači nisu roboti

Evropsko prvenstvo 2021. dolazi nakon naporne, korona sezone, a minulog ljeta nije bilo odmora za top-timove i igrače... Da li je to šansa za reprezentacije iz drugog i trećeg šešira?

- Naravno. Ne možeš upoređivati igračke napore u Premijer ligi Engleske, gdje fudbaler odigra 40 ili 50 utakmica protiv Liverpula, Sitija, Junajteda... – svaka utakmica je praktično derbi, s nekom ligom u kojoj imaš tri-šest jakih utakmica. Igrači nisu roboti, pa da mogu 365 dana u godini biti na istom, top nivou, a sada i duže, jer praktično prošlog ljeta nije ni bilo odmora - rekao je Petev.


Evropsko prvenstvo počinje večeras utakmicom Turska - Italija. Prema Mozzartu Italija je favorit. Na pobjedu Italije ponuđena je kvota 1.60, dok je na Tursku 6.00. Kompletnu ponudu Mozzarta pogledajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.