LEGENDE

Enver Marić analizira za "Avaz": Kurtoa nije ni blizu Nojera i Lorisa

Pogotovo ovi mlađi golmani brzo gube mirnoću i onda tu više nema dobrog postavljanja, kretanja i dolazi do grešaka, rekao je "Leteći Mostarac"

Marić: Očekujem vrlo kvalitetan završni turnir. Arhiva

Piše: G. Šumar

11.6.2021

Legendarni „Leteći Mostarac“ Enver Marić (73) ističe da je trenutno najbolji golman Evrope Nijemac Manuel Nojer (Neuer, 35).


Osjećaj za igru

Također, odličan golman je i Francuz Loris (Hugo Lloris, 34), konstatira Marić i dodaje:

- Njih dvojica su i moji favoriti za najboljeg golmana Eura.

Nojer, kako analizira Marić, ima izuzetno dobar osjećaj za igru.

- To je veoma važno. Također, miran je, rijetko gubi koncentraciju, kontrolu. Odlično prati igru, uvijek je na mjestu gdje treba doći, a onda i reagirati. A ostali golmani, pogotovo ovi mlađi, brzo gube mirnoću i onda tu više nema dobrog postavljanja, kretanja i dolazi do grešaka - analizira Marić.

Na konstataciju da je, prema njemačkom Transfermarktu, najskuplji golman Belgijanac Tibo Kurtoa (Thibaut Courtois, 29), Marić dodaje:

- Mislim da on nije ni blizu Nojera i Lorisa. No, dobar je golman. Brani u pravom klubu - Real Madridu, ima mogućnost da napreduje - nastupa u dobroj ligi, a to je vrlo važno. To iskustvo. Dobar je to golman, ali nije na nivou spomenute dvojice - ocjenjuje nekadašnji golman Veleža, Šalkea, ali i reprezentacije bivše Jugoslavije.

Dvadesetdvogodišnji Italijan Đanluiđi Donarumu (Gianluigi Donnarumma) je predvodnik nove generacije najboljih evropskih golmana.

- Njegov glavni problem sada je gdje će nastaviti karijeru. Ide iz Milana, ne ide, prodaje se, ali je dobar golman. Još je mlad, a rano je počeo braniti za prvi tim. To je velika prednost.


Šmajhel, Pikford...

Također, treba obratiti pažnju i na Danca Kaspera Šmajhela (Schmeichel, 34), Engleza Džordana Pikforda (Jordan Pickford, 27).

- Šmajhel dugo brani u Engleskoj, on je sila kao i njegov otac Peter (57). To ti je igra uglavnom nogama, manje se tu koriste tijelo i ruke. Nogama pokušava braniti.


Favoriti Francuzi i Belgijanci

Marićevi favoriti Evropskog prvenstva su Francuska, Belgija, a, kako kaže, Nijemci su uvijek tu, kao i Španija.

- Očekujem vrlo kvalitetan završni turnir. Igra se u 11 gradova, puno je tu putovanja i svega, ali nije loše da se proba i taj način organizacije - rekao je Marić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.