EURO 2020

Davor Jozić iz Ćezene za „Avaz“: Italijani su pod velikim pritiskom

Manćinijev tim ima sve (pred)uvjete da napravi nešto pozitivno, veliko, analizira bivši as kluba s Koševa

Jozić: Ovaj italijanski tim ima sasvim drugi mentalitet. Arhiva

Piše: G. Šumar

11.6.2021

Selektor reprezentacije Italije Roberto Manćini (Mancini) uspio je promijeniti mentalitet i stil igre „Azura“, tako da ćemo na Evropskom prvenstvu 2021. gledati sasvim drugačiju italijansku selekciju.


Drugi mentalitet

Nećete vidjeti Italiju koja igra na rezultat, “katenačo”, taktizira i razmišlja prije svega kako da ne primi gol.

- Ovaj italijanski tim ima sasvim drugi mentalitet - rekao je za „Dnevni avaz“ Konjičanin Davor Jozić (60), direktor akademije italijanske Ćezene, i dodao:

Inače, i u italijanskom klupskom fudbalu je promijenjen taj mentalitet. Nema više „katanača“, svi igraju, malo se brane, jer znaju, ako se samo braniš, možeš ili moraš primiti gol kad-tad.

„Azuri“ su pod komandnom palicom Manćinija nanizali 26 pozitivnih rezultata bez poraza. Posljednji put, Italija je napustila teren pognute glave, prije gotovo tri godine protiv Portugala... A na Evropsko prvenstvo stižu s osam uzastopnih pobjeda i gol-razlikom 25:0.

- Italijani imaju dobru ekipu, koja je odlično organizirana. Manćini je od početka radio s mladim igračima, tako da je stvorio dobru grupu koja je spoj mladosti i iskustva. Dobro su ukomponirani. Dosta su vezani jedni za druge, ali i stvarno dobri igrači. Možda im treba jedan špic na vrhunskom evropskom nivou, ali dobro, važno je da svi dobro trče. Imaju dobar sistem, dobro igraju, a što je veoma važno, odigrali su dosta utakmica zajedno. Mislim da bi na ovom Euru mogli nešto napraviti - analizira nekadašnji as kluba s Koševa, ali i reprezentacije bivše Jugoslavije.

Tokom prethodne tri godine italijanski selektor je lansirao niz mladih fudbalera.

Testirao je preko 60 igrača, od tinejdžera do veterana, Kvaljarele (Fabio Quagliarella) i Kaputa (Francesco Caputo). Pojedinci, poput Nikola Zaniola (Nicolo), prije su debitirali u nacionalnoj selekciji, nego u prvom timu matičnih klubova u Seriji A. Manćini je, bukvalno, širom otvorio vrata tima za svježe snage stimulirajući i same klubove u Seriji A da pružaju šansu novim snagama.

- Italijani imaju sve (pred)uvjete da naprave nešto pozitivno, veliko. Mislim da sada mogu doći do polufinala, a možda i dalje, sve zavisi od situacije. Kad sve saberem i oduzmem, Italija je favorit, tako da kažem, iz prikrajka – prognozira Jozić.


Favorit iz sjene

Najavljujući večerašnji duel Turska – Italija ističe da je prva utakmica u svakom takmičenju uvijek nezgodna, ali i veoma važna.

- Italijani će tražiti da igraju, a Turci će se, najvjerovatnije, braniti. Bit će nezgodno. E, tu ćemo vidjeti Italijane, ovo je velika proba za njih, jesi li maturirao ili ne? Također, vidjet ćemo i kako reagiraju na pritisak, jer je ovdje veliki pritisak preko medija na Manćinijev tim. No, dosta vjerujem u njih. Ipak, Italijane sam najviše i pratio – zaključio je Jozić. Goran ŠU

U drugom planu

Na pitanje kakva je atmosfera u Italiji pred početak Eura, nakon korona krize, Jozić odgovara:

- Evropsko prvenstvo je, za razliku od prijašnjih godina, u drugom planu. Sve je i dalje koncentrirano na koronu, na vakcinaciju, ali i raspodjelu novca koji je stigao od Evropske unije. Nogomet je nekako skroz u drugom planu, to će biti tako sve dok se ne riješi problem s koronom.

Također, klubovi su i dalje u problemima, jer ne mogu praviti pretplatničke ulaznice, dobivaju manje novca od TV prava. Sve to ide jedno za drugim - prenosi Jozić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.