EURO 2020

Upoznajte Ahileja, zvijezdu Evropskog prvenstva: U Rusiji je "skinuo" četiri bez greške

Ahilej, mačak koji je inače gluhonjem i živi u Hermitage muzeju u St. Petersburgu, zaletio se na zdjelicu s italijanskom zastavom...

Mačak Ahilej ima i svoj službeni Instagram-kanal. AFP

G. Š. / Sportske novosti

11.6.2021

Slonica "Citta", hobotnica Paul, kornjača "Cabecao"... A sada i - mačak Ahilej! Sve su to životinje koje su predviđale rezultate prvih utakmica na velikim nogometnim natjecanjima, svjetskim i evropskim prvenstvima. Ima ih, naravno, još. Nismo sve nabrojali, a naš je heroj priče vrste Hermitage, u press-centru u St. Petersburgu prognozirao ishod večerašnjeg duela između Turske i Italije.

Jednostavno je. Veterinarka kojoj su Hermitage mačke uža specijalnost, Anna Kondratyeva, postavila je dvije zdjelice s hranom. Jednu je obilježila turskom, a jednu talijanskom zastavom. Ahilej, mačak koji je inače gluhonjem i živi u Hermitage muzeju u St. Petersburgu, zaletio se na zdjelicu s italijanskom zastavom...

Mačak Ahilej ima i svoj službeni Instagram-kanal, a imat će još tri prognoze za vrijeme turnira, i to u svojoj kući, u Hermitage muzeju, drugom najvećem muzejskom zdanju na svijetu. Ahilej će prognozirati dvoboje Belgije i Rusije, Poljske i Slovačke te Finske i Rusije.

- On može koristiti samo psihičke moći za ovakvo nešto prognozirati. Ne čuje i ne može se glasati, a svoju je slavu stekao i na Afričkom kupu nacija 2017., kao i na SP-u godinu kasnije kada je pobjednika prve četiri utakmice na turniru pogodio bez greške - rekla je njegova vlasnica Anna Kondratyeva.

Kakav će biti prognozer?. AFP

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.