EURO 2021.

Petković: Želimo biti tim koji će diktirati tempo igre

Vels i Švicarska odigrat će danas od 15 sati drugi meč Grupe A u kojoj je Italija sinoć savladala Tursku s 3:0

Bh. trener na klupi Švicaraca, Vladimir Petković, očekuje težak meč. UEFA

Piše: M. Kadić

12.6.2021

Današnji program Eura 2021. (15 sati) otvorit će duel Švicarske našeg stručnjaka Vladimira Petkovića i Velsa na Olimpijskom stadionu u Bakuu gdje će po procjenama biti oko 35.00 navijača, a ovo će biti drugi duel u Grupi A u koj je sinoć Italija na otvaranju Eura pregazila Turke s 3:0.

Kao i mnogo puta do sad mnogo će toga u igri Velsu ovisiti od forme Gereta Bejla (Gareth Bale) i Arona Remzija (Aaron Ramsey), ali će njih dvojica sigurno imati veliku pomoć u liku Danijela Džejmsa (Daniel James), a tu su još Heri Vilson (Harry Wilson), Ben Dejvis (Ben Davies), Ampadu i drugi.

Selektor Velšana Robert Pejdž (Page) istakao je da njegov tim čeka vrlo jak rival:

"Suočavamo se s napadačkom ekipom. Imaju jaka krila i bekove. Razumljivo je da su Italijani vjerovatno favoriti u grupi, pa nam to ne ostavlja mnogo izbora za kalkulisanje, nego ćemo u oba preostala meča morati ići na pobjedu. U dobroj smo formi,  poštujemo rivala i idemo da se nadigravamo, rekao je Pejdž.

Švicarci u ovaj duel ulaze kao favoriti, a prve zvijezde tima i dalje su Šaka (Xhaka), Šaćiri (Shaqiri), Seferović, Embolo, dok ne treba zaboraviti ni na nove zvijezde ove selekcije poput Akandžija (Akanji ) i Elvedija, iz kojih će Petković pokušati izvući maksimum na Euru.

Prije utakmice, Petković je govorio o protivniku.

- Izuzetno su neugodan rival, kompaktni su jako u odbrani i dobri u situacijama jedan na jedan. Imaju mnogo kvaliteta u zadnjoj trećini terena. Želimo dominirati u igri, biti tim s posjedom lopte, želimo diktirati tempo igre. Ali, to neće vrijediti ako ne budemo zabijali golove. Moramo biti vrlo fokusirani, rekao je Petković. 

Posljednja četiri susreta ovih selekcija okončana su s tri pobjede Švicaraca (2:0, 2:0 i 4:1), dok su Velšani slavili jednom, u posljednjem duelu s 2:0, 2011. godine.

Grupa A: Vels - Švicarska (15 sati).

Moguće postave:

VELS: Vard (Ward), Mepam (Mepham), Rodon, Dejvis (Davies),  Roberts, Alen (Allen), Ampadu, Vilijams (Williams), Džejms (James), Vilson (Wilson) i Bejl (Bale).

ŠVICARSKA: Zomer (Sommer), Elvedi, Šar (Schär), Akanđi (Akanji), Mbabu, Zakaria, Šaka (Xhaka), Rodrigez (Rodríguez), Šaćiri (Shaqiri), Embolo i Seferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.