EURO 2021.

Danci veliki favoriti, šanse Finske zavise od forme Pukija

Ne bismo smjeli izaći i izgubiti utakmicu zato što nismo dovoljno dobro pripremljeni, kaže selektor Hjulmand

Sam plasman na Euro već je veliki uspjeh za Fince. UEFA

Piše: M. Kadić

12.6.2021

Danska ne pripada redu ekipa koje su favoriti na Euru 2021, ali su protiv nas nedavno pokazali da su vrlo snažan i opasan kolektiv.

S Kasperom Šmajhelom (Schmeichel) na golu, koji je brani u sjajnoj formi, Danci optimistično kreću na Euru, a Finska (18 sati) im ne bi trebala biti preveliki problem. 

Selektor Kasper Hjulmand na raspolaganju ima napadače Brajtvajta (Braithwaite) i Poulsena, sjajnog veznjaka Krisijana Eriksena (Christian), koji je s Interom naslov prvaka Italije, u druge.

"Ne bismo smjeli izaći i izgubiti utakmicu zato što nismo dovoljno dobro pripremljeni, ne bi trebali izgubiti jer nismo željeli pobjedu više od protivnika, kao i zbog toga što ne igramo odlično. Moramo učiniti sve što možemo kako bismo pobijedili, kaže Kasper Hjulmand, selektor Danske.

Na drugoj strani Danci za protivnika imaju naše stare znance,Fince, kojima rezultat ovisi najviše od forme golgetera Pukija (Pukki) čiji su golovi i odveli ovu reprezentaciju na kontinentalnu smotru.

Danci su definitivno veliki favoriti danas. Finska nikad dosad nije igrala na ovakvom turniru i već samo odlazak na Euro za ovu grupu veliki je uspjeh.

Finci su u neugodnoj seriji od čak šest utakmica bez pobjede, a selektor Marku Kanerva (Markku) rekao je:

- Pred nama je velika utakmica. Osjećamo se samopouzdano i smireno, jer smo uspjeli napraviti sve što smo planirali. Svakako, bit će posebna vrsta napetosti na terenu, ali nadam se da će sve to na kraju ispasti pozitivno - kaže Kanerva.  

U posljednjih pet okršaja ove dvije selekcije Danci su slavili čak četiri puta (2:1 i tri puta po 1:0), a jednom je bilo neriješeno - 1:1, 2003. godine.

GRUPA B: Danska - Finska (18 sati).

Moguće postave

DANSKA: Šmajhel (Schmeichel), Vas (Wass), Mele (Maehle), Kjaer, Andersen, Dilejni (Delaney), Hojbjerg, Poulsen, Eriksen, Bratvajt (Braithwaite) i Dolberg.

FINSKA: Hradecki (Hradecky),  Vaisanen, Arajuri (Arajuuri), Toivio, Alho, Kamara, Spari (Sparv), Lod, Uronen, Puki (Pukki) i Pohjanpalo.

Kladionica Mozzart na pobjedu Danske daje kvotu 1.45, dok je na Finsku kvota 8.50. Odigraj onlajn i pogledaj sve kvote na Mozzart Bet sajtu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.